Hallitus on eilen tehnyt esityksen avun pyytämisestä EU:n turvapaikkavirastolta laajamittaisen maahantulon tilanteessa. Apua turvapaikkahakemusten käsittelyyn voitaisiin pyytää myös silloin, kun turvapaikanhakijoita käytetään hybridivaikuttamisen keinona. Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen pitää esitystä nurinkurisena.

– Hybridivaikuttamistilanteessa turvapaikanhaun väliaikaisen keskeyttämisen sijasta hallitus esittää sen kiihdyttämistä pyytämällä EU:n apua hakemusten käsittelyyn. Laissa olevan porsaanreiän tilkitsemisen sijaan hallitus aikoo repiä sitä vieläkin suuremmaksi. Onko tämä juuri nyt se viesti, jonka Suomi haluaa antaa, kyseenalaistaa kansanedustaja Mari Rantanen.

Esitys noudattelee tuttua, mieletöntä logiikkaa

Esitys kuuluu hallituksen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on valmistella lakimuutoksia mahdolliseen laajamittaiseen maahantuloon varautumiseksi. Taustalla ovat Valko-Venäjän toimet syksyllä 2021 Puolaa, Latviaa ja Liettuaa vastaan sekä Turkin toimet Kreikkaa vastaan alkuvuodesta 2020.

– Kreikan sulkiessa rajansa hybridivaikuttamiselta oli sisäministeri Maria Ohisalo tuolloin valmis lähettämään suomalaisia rajavartijoita auttamaan turvapaikanhaussa, siis päinvastoin kuin mitä Kreikka itse teki. Hallituksen esitys noudattelee samaa mieletöntä logiikkaa, Rantanen perustelee.

Hallitus lisää palveluja ja laukunkantajia rajoille

Nykyisen lainsäädännön perusteella Suomella ei ole mahdollisuutta olla ottamatta turvapaikkahakemuksia vastaan.

– Perussuomalaisten peräänkuuluttamien hätätilapykälien säätäminen on ainoa järkevä toimi tässä tilanteessa. Hallitus lupasi muuttaa myös valmiuslakia ripeästi ja eduskunta asetti siihen seurantaryhmän. Kuitenkin näyttää siltä, että hallitus ei edes pyri estämään laajaa maahantuloa vaan keskittyy lisäämään palveluita ja laukunkantajia rajoille, Rantanen sanoo.

Suomen Uutiset