

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rantanen vaatii hallitusta varautumaan laajamittaiseen maahantuloon – hallitus keskittyy lisäämään laukunkantajia rajoille
Hallitus on eilen tehnyt esityksen avun pyytämisestä EU:n turvapaikkavirastolta laajamittaisen maahantulon tilanteessa. Apua turvapaikkahakemusten käsittelyyn voitaisiin pyytää myös silloin, kun turvapaikanhakijoita käytetään hybridivaikuttamisen keinona. Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen pitää esitystä nurinkurisena.
– Hybridivaikuttamistilanteessa turvapaikanhaun väliaikaisen keskeyttämisen sijasta hallitus esittää sen kiihdyttämistä pyytämällä EU:n apua hakemusten käsittelyyn. Laissa olevan porsaanreiän tilkitsemisen sijaan hallitus aikoo repiä sitä vieläkin suuremmaksi. Onko tämä juuri nyt se viesti, jonka Suomi haluaa antaa, kyseenalaistaa kansanedustaja Mari Rantanen.
Esitys noudattelee tuttua, mieletöntä logiikkaa
Esitys kuuluu hallituksen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on valmistella lakimuutoksia mahdolliseen laajamittaiseen maahantuloon varautumiseksi. Taustalla ovat Valko-Venäjän toimet syksyllä 2021 Puolaa, Latviaa ja Liettuaa vastaan sekä Turkin toimet Kreikkaa vastaan alkuvuodesta 2020.
– Kreikan sulkiessa rajansa hybridivaikuttamiselta oli sisäministeri Maria Ohisalo tuolloin valmis lähettämään suomalaisia rajavartijoita auttamaan turvapaikanhaussa, siis päinvastoin kuin mitä Kreikka itse teki. Hallituksen esitys noudattelee samaa mieletöntä logiikkaa, Rantanen perustelee.
Hallitus lisää palveluja ja laukunkantajia rajoille
Nykyisen lainsäädännön perusteella Suomella ei ole mahdollisuutta olla ottamatta turvapaikkahakemuksia vastaan.
– Perussuomalaisten peräänkuuluttamien hätätilapykälien säätäminen on ainoa järkevä toimi tässä tilanteessa. Hallitus lupasi muuttaa myös valmiuslakia ripeästi ja eduskunta asetti siihen seurantaryhmän. Kuitenkin näyttää siltä, että hallitus ei edes pyri estämään laajaa maahantuloa vaan keskittyy lisäämään palveluita ja laukunkantajia rajoille, Rantanen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suomalaiset rajavartijat EU:n turvapaikkavirasto laajamittainen maahantulo hätätilapykälä Liettua valmiuslaki hybridivaikuttaminen Valko-Venäjä turvapaikanhaku Latvia turvapaikkahakemukset Maria Ohisalo Puola Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Turkki Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pakolaiskiintiö nousee, laittomille siirtolaisille puuhataan oleskelulupia – Simula: ”Vihervasemmisto vie, keskusta vikisee”

Välikysymys meni hallituspuolueilla tunteisiin – vasemmiston Saramo syytti Puolaa Valko-Venäjän masinoimasta rajakriisistä

Ihmissalakuljettajat mainostavat nyt Suomea uutena reittinä EU-alueelle

Puisto: Suomen on varauduttava monenlaisiin turvallisuusuhkiin – Nato-jäsenyys toisi vahvaa puolustuspoliittista selkänojaa

Arvaamattoman Venäjän ainoa valttikortti on ydinase

Venäjä haluaa “ystävälliset maat” kehittämään arktisia alueita – Suomi sivuun, Intia ja Kiina tilalle

Perussuomalaiset raivoissaan: Hallitus ei aio estää laajamittaista maahantuloa – esittävät valmiuslailla suomalaisten asuntoja ja ajoneuvoja käyttöönotettavaksi

Hallituksen valmiuslakiesitys ei torju hybridiuhkia, vaan takaa maahantulijoille majoituksen ja kuljetukset

Hallintovaliokunta yksimielinen – Purra: Kansainvälisen suojelun hakemista on kyettävä rajoittamaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää