Pakotteiden eristämä Venäjä etsii uusia kumppaneita Arktisen alueen energiavarojen hyödyntämiseksi, kirjoittaa Barents Observer. Vanhojen kumppanien väistyessä tilalle ovat tulossa Aasian jätit Kiina ja Intia. Presidentti Putinin mukaan pohjoisten hankkeiden viivästyminen ei ole mahdollista.

Presidentti Vladimir Putin ei aio lipsua Arktisten alueiden hyödyntämisen aikataulusta. Pohjoiset alueet ovat keskeinen osa Venäjän turvallisuusrakennetta ja siksi niiden painoarvo on keskeinen. Tavatessaan Kremliin kokoontuneita öljy- ja kaasualan vaikuttajia Putinin viestissä ei ollut tulkinnan varaa:

– Haluan korostaa, että ulkoisista rajoituksista ja pakotteista huolimatta meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota kaikkiin arktiseen alueen hankkeisiin ja suunnitelmiin. Hankkeiden lykkääminen tai viivästykset eivät ole mahdollisia, Putin linjasi.

Kiina ja Intia todennäköisesti Venäjän uudet kumppanit

Putinin mukaan “epäystävälliset valtiot” ovat sotkeneet logistiikan ja kuljetusten ketjut, ja siten ne eivät enää ole luotettavia sopimuskumppaneita. Venäjä aikookin etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja ja haluaa vahvistaa ”riippumattomuuttaan ulkopuolisista tahoista”.

– Vallitsevissa olosuhteissa meidän on etsittävä arktisia kumppaneita ja liittolaisia alueen ulkopuolelta.

Putin ei maininnut mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita nimeltä mutta oletettavasti kyseessä ovat Kiina ja Intia. Kiinalaisilla on jo omistuksia Venäjän arktisen alueen kaasukentillä ja Intiakin on edustettuna alueella. Kiina ja Intia ovat myös Arktisen neuvoston tarkkailijajäseniä.