Venäjä käyttää ydinaseita, jos se kokee olemassaolonsa olevan uhattuna. Venäjä on käytännössä diktatuuri, jossa johtajaa ja valtiota ei voi erottaa toisistaan. Tämä on se todellinen ydinriski.

Venäjä voi loukata törkeästi kaikkia kansainvälisiä sopimuksia ja tehdä sotarikoksia, koska sillä on käyttövalmiina 1 588 ydinkärkeä. Niiden käyttöä säätelee periaatteessa maan ydinasedoktriini, johon tosin lienee syytä suhtautua varauksella. Kuten kaikkeen muuhunkin, mitä Venäjä virallisesti ilmoittaa.

Länsimaat eivät ole puuttuneet sotaan Ukrainan maaperällä, koska lentokoneiden tai maajoukkojen lähettäminen Ukrainan alueelle voisi tietää sodan eskaloitumista maailmansodaksi. Maailmasodasta voi käyttää ihan selvyyden vuoksi myös muotoa maailmanloppu.

Putin on Venäjä

Presidentti Vladimir Putinia seuraa kuin hai laivaa sotilashenkilö, joka kantaa mukanaan Chegetiksi nimettyä salkkua. Salkun sisällön avulla presidentti pääsee suoraan yhteyteen pääesikuntaan, joka puolestaan jakaa ydinaseiden laukaisu- eli valtuutuskoodit eri yksiköille. Päätöksen ydinaseiden käytöstä tekee yksiselitteisesti presidentti.

Kremlin viestintähenkilö Dmitri Peskov sanoi taannoin, että Venäjä käyttää ydinaseita, jos se ”kokee olemassaolonsa uhatuksi”. Kyseinen rajaus koskee ilmeisesti strategisia ydinaseita (SNF).

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri totesi viime torstaina Suomen Sotatieteellisen Seuran tilaisuudessa Venäjän ydinaseuhkaan liittyen, että ”Putinhan on Venäjä. Hän on diktaattori. Vallassa pysyminen on hänelle tärkeä asia ja jos se tulee uhatuksi, niin silloin kaikki keinot ovat sallittuja”.

SUOMEN UUTISET