Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärsii armeijan motivaatio-ongelmista ja suoranaisesta miehistöpulasta. Erityisen vaikeaa on tykinruoan löytäminen venäjämielisten separatistien hallitsemilta alueilta. Reservi piileskelee sukulaisten sekä tuttavien luona ja uskaltautuu ulos vain öisin.

Jos Donetskissa, Venäjän miehittämällä separatistialueella haluaa autonsa huoltoon, on asioitava öisin. Aviomiehet, pojat ja veljet elävät päivät kellareissa tai lukittujen ovien takana. He piileskelevät sukulaisten tai tuttujen luona, koska palvelukelpoiset miehet on rekisteröity kotiosoitteensa perusteella.

– Yleensä pikkuongelman hoito vie ehkä 45 minuuttia ja ehdin juuri ottaa kupposen kahvia kulmilla, paikallinen asukas tilittää Guardianissa.

– Viimeksi auto sitten pyydettiin jättämään huoltoon koko viikonlopuksi, jotta kaverit voisivat laittaa sen kuntoon yöllä.

Reservin yläikäraja nousussa

Osoituksena venäjämielisen paikallishallinon epätoivosta reservin yläikäraja on Donetskissa nostettu maaliskuun lopulla 55 vuodesta 65 vuoteen. Sotaan Ukrainaa vastaan on kuitenkin vaikeata löytää halukkaita, koska asukkaat tuntevat itsensä ukrainalaisiksi.

Viekas paikallishallinto on yrittänyt huijata tykinruokaa esiin piiloistaan disinformaatiolla. Viestipalvelu Telegramin kanavilla levitettiin jokin aika sitten huhua, että paikallinen liikekannallepano on peruttu. Kätköistään esiin tulleet miehet kuitenkin pidätettiin ja hakattiin.

– Nyt olemme oppineet läksymme, eikä kukaan enää usko viranomaisia, kertoo nimettömänä pysyvä donetskilainen.

SUOMEN UUTISET