

LEHTIKUVA
Fortumin tytäryhtiö Uniper taipumassa Putinin vaatimuksiin – Junnila: Valtion omistajaohjauksen puututtava välittömästi
Suomen valtion enemmistöomisteisen Fortumin tytäryhtiö Uniper suunnittelee avaavansa ruplatilin Gazprombankiin voidakseen jatkaa venäläisen maakaasun ostamista. Asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt perussuomalaisten Vilhelm Junnila vaatii omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista puuttumaan Fortumin aikomuksiin alistua Vladimir Putinin vaatimuksille.
– Valtion pitää puuttua kaavailtuun järjestelyyn omistajaohjauksen kautta välittömästi, sillä Fortumin ulko- ja turvallisuuspoliittisestikin röyhkeää ja vaarallista toimintaa ei tule missään olosuhteissa hyväksyä, Vilhelm Junnila jyrähtää.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi keskiviikkona, ettei energiayhtiöiden pidä taipua Venäjän vaatimuksiin, vaan jatkaa tilaustensa maksamista sopimuksiin kirjatuilla valuutoilla. Jäsenvaltiot eivät halua keinotekoisesti tukea ruplaa, minkä lisäksi sanktioilla yritetään saada Venäjä taloudellisesti tilanteeseen, jossa se luopuisi hyökkäyksen jatkamisesta.
Päätös rikkoo räikeästi valtioneuvoston linjausta
Keskiviikkona 27. huhtikuuta uutisoitiin, että hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa on tehty periaatepäätös, ettei Suomi suostu ruplamaksuihin. Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Tytti Tuppuraisen mukaan päätös on tehty jo huhtikuun alussa. Kuitenkin Uniperin päätöksen seurauksena Suomi on välillisesti suostumassa ruplamaksuihin valtio-omisteisen Fortumin välityksellä.
– Uniperin päätös alistua Vladimir Putinin sanelemiin ehtoihin rikkoo räikeästi valtioneuvoston aiempaa linjausta siitä, ettei Suomi aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin vastoin voimassa olevia sopimuksia. Pääministeri Sanna Marin on hyvin selkeäsanaisesti tämän todennut.
– Mihin toimiin valtion omistajaohjaus ryhtyy, kun sen enemmistöomisteinen yhtiö röyhkeästi uhkaa nakertaa länsimaiden asettamia talouspakotteita ja omalta osaltaan mahdollistaa sodan jatkumisen Ukrainassa? Junnila kysyy.
Venäjän tarkoituksena on painostaa muita EU-maita suostumaan Putinin vaatimuksiin maksaa kaasusta ruplissa. Maksun se haluaa yksinomaan ruplissa tukeakseen valuuttaansa, joka on kansainvälisesti suurissa vaikeuksissa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ruplamaksut venäläinen maakaasu Gazprombank ruplatili Ukrainan sota Venäjän hyökkäys energiayhtiöt Uniper Ursula von der Leyen ulko- ja turvallisuuspolitiikka kirjallinen kysymys Tytti Tuppurainen Vladimir Putin Sanna Marin Vilhelm Junnila Talouspakotteet Euroopan komissio Omistajaohjaus Fortum Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio

Venäläiset oligarkit eivät voi pysäyttää Putinia – Halla-aho: Tarkoitus ei ole rangaista venäläistä kansaa, mutta venäläiset voivat tehdä muutoksen

Purra: Suomi voisi aseistaa Ukrainaa vielä lisää – ”Jokainen sinne annettu ase tukee koko Eurooppaa ja samalla kaikkien turvallisuutta”

Saksan demarit perustivat ”ilmastosäätiön” kiertääkseen pakotteet Nord Stream -kaasuputkea kohtaan

He elävät öisin – asekuntoiset miehet pakenevat putinistien pakko-ottoja Donetskissa

Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle

PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset

Tavio: Uniper-Saksa diilillä kiire – Saksan ei saa antaa vedättää Suomea

Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: ”Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.