Perussuomalaiset on ottanut voimakkaasti kantaa sen puolesta, että Uniperin tappiot kaasumarkkinoilla eivät kaadu suomalaisten veronmaksajien niskaan. Viime viikolla perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvasi, kuinka Fortumin enemmistöosakkuus saksalaisessa Uniperissa on luonut maallemme 1990-luvun alun pankkikriisiin verrattavissa olevan pommin. Purran mukaan hallituksen ei tule hyväksyä valtavaa tulonsiirtoa suomalaisilta saksalaisten hyväksi.

Mitään ei kuitenkaan ole viikossa tapahtunut. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on käynyt Saksassa neuvottelemassa, mutta aikapommi tikittää yhä uhkaavammin.

– Toistaiseksi näennäisillä toimilla on haettu vain lisäaikaa. Skandaalissa vaanii myös valtava kymmenien miljardien johdannaispommi. Saksan päättämättömyys ja ajan pelaaminen lisäävät päivä päivältä suomalaisen tuskanhikeä, mutta hallitusta tämä ei näytä liikaa vaivaavan. Avainministerit ovat ilmeisesti lomailemassa, Purra ihmettelee.

– Missä ovat pääministeri ja valtiovarainministeri? Onko hallitus huomioinut johdannaisriskit? Miksi suomalaisen veronmaksajan pitää kokea tällaista tuskanhikeä Saksan epäonnistuneen energiapolitiikan takia? Tilanne on järjetön.

Ministereiden annettava tarkka selvitys

Ministeri Tuppurainen on saapumassa tiistaina eduskunnan talousvaliokunnan kuultavaksi. Perussuomalaisille tämä ei kuitenkaan riitä.

– Ministerien Marin, Saarikko, Lintilä ja Tuppurainen on tultava esiin ja annettava tarkka selvitys tilanteesta. Kuten jo viime viikolla esitin, haluamme tietää, millä tiedolla hallitus on antanut Fortumin johdolle valtuudet Uniperin vähintään 8 miljardin euron tukipakettiin jo alkuvuonna ennen Venäjän hyökkäystä.

– Kuultiinko puolueettomia arvioitsijoita? Olivatko Uniperin johdannaisriskit tiedossa? Entä pidettiinkö Fortumin pienosakkaat ajan tasalla, kuten osakeyhtiölaki edellyttää? Purra kysyy.

Kuinka paljon veronmaksajien piikkiin?

Purra korostaa, että kyseessä olevat summat ovat valtavia.

– Tukipaketti on suuruudeltaan yli kymmenen prosenttia valtion budjetin kokonaissummasta. Tämä on 1990-luvun pankkitukien jälkeen suurin yksittäinen piikin avaaminen kertapäätöksellä veroeurojen käytölle yksittäisen yrityksen epätoivoiselle pelastusoperaatiolle, Purra varoittaa.

– Eduskunta on kutsuttava pikaisesti koolle. Ministerien on annettava eduskunnalle selvitys asiasta ja arvio Uniper-seikkailujen enimmäistappioista. Kuinka paljon menee veronmaksajien piikkiin, jos kaikki riskit laukeavat?

SUOMEN UUTISET