PS ARKISTO
Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”
Valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamiseksi viime viikolla väännetty kokonaisuus ei kerää kehuja perussuomalaisilta. Tuoreessa kolumnissaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo ihmettelevänsä, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu. – Pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivaudu edes vastaamaan asiasta.
Valtion enemmistöosakkuus Fortumissa ja Fortumin enemmistöosakkuus saksalaisessa Uniperissa on Riikka Purran mukaan luonut 1990-luvun alun pankkikriisiin verrattavissa olevan tikittävän aikapommin.
– Sitä ei uskoisi, kun seuraa, miten huolettomasti hallitus asiaan suhtautuu. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) mainosti perjantaina ”parasta mahdollista kompromissia”, jolla Saksa ostaa Uniperia pilkkahinnalla, yhtiön arvon pudotus on järjetön ja muutenkin Fortum ja suomalaiset jäivät enemmänkin nuolemaan näppejään. Lomailevista pääministeristä ja valtiovarainministeristä ei ole kuulunut sitäkään vähää, Purra kirjoittaa tuoreessa kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.
Fortum on sijoittanut Uniperiin lähes seitsemän miljardia ja lisäksi reilu puoli vuotta sitten myöntänyt uutta rahoitusta kahdeksan miljardia euroa.
Suomen ei tule tukea Saksan kotitalouksia
Purra toteaa, että Uniperin vaikeudet johtuvat sen kiinteistä sopimuksista.
– Vaikka kaasun hinta on noussut valtavasti, Uniper on sitoutunut toimittamaan kotitalouksille ja yrityksille sitä huomattavasti markkinahintaa matalampaan hintaan. Uuden ”pelastuspaketin” myötä vasta lokakuussa hinta voidaan nostaa lähemmäksi todellista.
– Suomi maksoi jo eurokriisissä saksalaisten pankkien sijoitusseikkailujen tappioita. Enää sen ei pidä tehdä niin. Mikäli Saksa haluaa tukea kotitalouksiaan ja yrityksiään energiakriisissä, sen tulee tapahtua Saksan valtion toimesta – ei suomalaisten, jotka maksavat energiastaan muutenkin korkeaa hintaa ja esimerkiksi bensiinistä EU:n korkeinta.
Purra kirjoittaa pitävänsä selvänä, että omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa.
– Toisin kuin Tuppurainen väitti, ei ole “normaalia omistajaohjausprosessia”, että hallitus on epävarmuuden ja kasvavien riskien tilanteessa hyväksynyt kahdeksan miljardin tukipaketin Uniperille tultuaan siitä informoiduksi. Hätärahoituksen, jota ei suinkaan käytetty johdannaisten vakuuksiin vaan saksalaisten kaasulaskujen tukemiseen. Ennen Venäjän hyökkäystä.
Kyvyttömille ministereille löytyy ratkaisu
Purra huomauttaa, että Uniper-tukipaketti oli suuruudeltaan yli kymmenen prosenttia valtion budjetin kokonaissummasta.
– Hallitus luottaa siihen, että äänestäjä unohtaa, montako nollaa summassa nyt olikaan. Nyt kansan pitäisi uskoa ”kaikkia osapuolia tyydyttävä hyvä kompromissi”, josta arvioiden mukaan kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.
– Millä tiedolla hallitus antoi valtuudet tukipakettiin? Olivatko johdannaisriskit tiedossa? Entä pidettiinkö Fortumin pienosakkaat ajan tasalla? Esittämiimme kysymyksiin ei ole saatu lainkaan vastauksia. Siksi vaadimme eduskuntaa koolle ja ministereitä kantamaan vastuuta. Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kokea tuskanhikeä Saksan epäonnistuneen energiapolitiikan takia, varsinkaan kun omankin maan politiikassa on aivan tarpeeksi tuskanhielle aihetta. Kyvyttömille ministereille parlamentaarisessa järjestelmässä on ratkaisunsa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- miljarditappiot kaasu kyvyttömyys Tukipaketti Uniper omistajaohjausministeri ministerit rahoitus äänestäjät veronmaksajat Energian hinta riskit Tytti Tuppurainen Riikka Purra Fortum Energiapolitiikka Saksa hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista
Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle
Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi
Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle
PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset
Tavio: Uniper-Saksa diilillä kiire – Saksan ei saa antaa vedättää Suomea
Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”
Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?
Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – “Kyseessä ovat suomalaisten rahat”
Viikon suosituimmat
Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monella oppilaalla ruotsalainen nimi – vieraskielisten vanhemmat valittivat viranomaisille etnisestä diskriminoinnista koulussa
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Purra: Islamin ja monien takapajuisten kulttuurien naiskäsitys on suomalaisten arvojen ja sukupuolten välisen tasa-arvon kanssa yhteensovittamaton
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti lauantaisessa puoluevaltuustopuheessaan esille myös naisten oikeudet.
Sveitsissä astuu voimaan burkakielto – kiellon rikkomisesta jopa tuhannen frangin sakko
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Purra: Maahanmuutto ei korjaa, vaan kärjistää taloutemme ongelmia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra avasi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen lauantaiaamuna Helsingissä. Puheessaan Purra keskittyi ennen muuta talouteen, maahanmuuttoon ja arvoihin politiikan takana.
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Kaisa Garedew: “Sanoja vaihtamalla ei voida selittää pois biologisia tosiasioita”
Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jolla halutaan säilyttää isä ja äiti -termit lainsäädännössä. Aloitteessa ehdotetaan, että valtioneuvosto ryhtyisi palauttamaan nämä sanat niihin lakeihin, joista ne on poistettu, sekä turvaamaan niiden säilymisen muussa lainsäädännössä, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvassa.
Purra: Sosiaalivaltiomme on ylipaisunut – ja se on heikkojen poliitikkojen syy
Valtiovarainministerinä puheenjohtaja Riikka Purra nosti puoluevaltuustopuheessaan totta kai esille valtiontalouden, mahdollisen talouskasvun ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden.