

LEHTIKUVA
Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?
Fortumin hallitus teki tammikuussa päätöksiä isoista rahoista. Fortum myönsi Uniperille noin 8 miljardia euroa konsernirahoitusta takauksina ja lainoina. Tuli skandaali ja riski realisoitui. Suomalaisille veronmaksajille on sen takia tiedossa mahdollisesti jopa kymmenen miljardin menetykset, kirjoittaa Minna Reijonen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen ärähtää, että suomalaisten ei todellakaan kuulu maksaa saksalaisten kaasulaskuja.
Reijonen ihmettelee, miksi yhtiössä, jossa enemmistön osakkeista kuitenkin omistaa Suomen valtio, voi hallituksen jäseninä olla runsaasti muiden maiden kansalaisia.
– Yhtiökokous valitsee hallituksen. Siinä vaiheessa tulee kiinnittää huomiota hallituksen vahvaan osaamiseen.
– Kun kyseessä on Fortum eli yhtiö, josta Suomen valtio omistaa yli puolet, on tärkeää huomioita myös hallitusten jäsenten kansalaisuus, Reijonen sanoo.
Suomen kansalaiset aliedustettuina
Fortumin hallituksessa istuvilla henkilöillä on Suomen, Saksan, Portugalin, Tanskan, Yhdysvaltojen ja Sveitsin kansalaisuuksia. Osalla hallituksen jäsenillä on kaksoiskansalaisuus.
Reijonen hämmästelee, että pelkästään Suomen kansalaisuuden omaavia henkilöitä on yhdeksänjäsenisessä hallituksessa vain kolme.
– On huomionarvoista, että Suomi omistaa tästä yhtiöstä kuitenkin yli puolet. Vastaavasti kokonaan Saksan kansalaisia tai Saksan kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä on hallituksen jäsenissä kolme henkilöä.
Saksalle ja EU:lle nöyristelyn loputtava
Reijonen pitää tärkeänä, että selvitetään jatkossa, miksi yhtiössä, josta Suomi omistaa enemmistön, on mahdollista olla hallituksen jäseninä runsaasti toisen valtion kansalaisia. Reijosen mielestä hallituksen jäsenten kansalaisuudella on merkitystä, kun puhutaan Suomen ja suomalaisten edusta.
– Suomi tarvitsee vahvaa omistajaohjausta. Ei tule nöyristellä Saksalle tai muille maille tai EU:lle. Näin kuitenkin valitettavan usein tunnutaan tekevän.
Ongelmia myös muissa valtionyhtiöissä
Reijosen mukaan kaikki yhtiöt, joissa Suomella on omistuksia, on käytävä kriittisesti läpi. Epäselvyyksiä tiedon kulkemisessa on viime viikkoina ollut esimerkiksi VR:n hallintoneuvostossa ja Nesteen sidosryhmien neuvottelukunnassa.
– Erikoista on, ettei tieto ole kulkenut edes asianosaisille kansanedustajille.
– Epäonnistumisen syitä ja seurauksia pohditaan pitkään. On tärkeää miettiä tulevaisuutta ja selvittää tämä katastrofi siten, että Suomelle aiheutuu mahdollisimman vähän vahinkoa. On huomioitava sekä hallituksen että poliittinen vastuu, Reijonen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansalaisuudet yhtiön hallitus miljarditappiot Neste Uniper valtionyhtiöt veronmaksajat Minna Reijonen VR Omistajaohjaus Fortum Saksa EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi

PS vaatii hallitukselta vastauksia Uniperin miljardiskandaalista: Suomalaisille veronmaksajille on aiheutumassa miljardien, jopa yli kymmenen miljardin menetykset

Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – ”Kyseessä ovat suomalaisten rahat”

Perussuomalaiset laittaisi omistajaohjauksen remonttiin: ”Ulkomaalaisilla omistajilla ei saa jatkossa olla merkittävää osaa kriittisillä aloilla”

Perussuomalaiset haluaa lopettaa kaksoiskansalaisuusjärjestelmän ja kiristää ulkomaalaisten maakauppoja – Purra: ”Nyt on sen aika”

Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: ”Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää