Kansanedustaja Minna Reijonen teki omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin epäselvyyksistä ennen Ukrainan sotaa. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vastaus jätti kysymykset avoimiksi. Reijonen vaatii Fortumin hallitusta eroamaan ja omistajaohjausministeriä ryhdistäytymään.

– Ennen Ukrainan sotaa uutisoitiin Fortumin epäselvyyksistä, mutta niistä tiedotettiin varsin vähän. Yle on nostanut esille mm. Fortumin vuonna 2018 saaman kartellituomion, pöytälaatikkofirmat ja veronkierron, kertoo kansanedustaja Minna Reijonen.

Suomen valtio omistaa yli puolet Fortumista. Omistajaohjauksen tehtävänä on ohjata valtion omistuksia. Valtioneuvoston kanslian mukaan omistajaohjaus tarkoittaa valtion yhtiöomistusten vastuullista ja ammattimaista hoitamista, jolla tavoitellaan omistaja-arvon pitkäaikaista kasvua.

– Ohjeistuksia on tarvittaessa muutettava ajantasaisemmiksi esimerkiksi tiedottamisen osalta. Valtion, kuten muidenkin omistajien, on syytä tietää merkittävistä asioista, sanoo Reijonen.

Kysymyksiin jäivät vastaukset saamatta

Kirjallisessa kysymyksessään Reijonen halusi tietää, millaisiin toimiin valtio-omisteisissa yhtiöissä yleisellä tasolla ryhdyttiin Ylen uutisoitua Fortumin epäselvyyksistä ennen Ukrainan sotaa, jotta mm. riskit huomioitaisiin paremmin ja tiedottaminen paranisi. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vastasi Reijosen kysymykseen luettelemalla ne lait ja suositukset, joita valtio omistajaohjauksessa noudattaa.

– Nämä kaikki ovat toki tiedossa ja luettavissa ihan vaikka valtioneuvoston sivuilta, Reijonen huomauttaa.

Vastauksessaan ministeri Tuppurainen ei mitenkään vastannut Reijosen kysymykseen eli siihen, mitä muutoksia on tehty tai tehdään. Samat ohjeet ovat olleet voimassa aikaisemminkin, mutta silti asiat eivät ole menneet oikein.

– Nyt pitää vaatia Fortumin hallituksen eroa, ja kyllä ministerin pitäisi todella ryhdistäytyä! Kyseessä ovat suomalaisten rahat, vaatii Reijonen.

Suomen Uutiset