

LEHTIKUVA
Reijonen vaatii Fortumin hallituksen eroa – ”Kyseessä ovat suomalaisten rahat”
Kansanedustaja Minna Reijonen teki omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin epäselvyyksistä ennen Ukrainan sotaa. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vastaus jätti kysymykset avoimiksi. Reijonen vaatii Fortumin hallitusta eroamaan ja omistajaohjausministeriä ryhdistäytymään.
– Ennen Ukrainan sotaa uutisoitiin Fortumin epäselvyyksistä, mutta niistä tiedotettiin varsin vähän. Yle on nostanut esille mm. Fortumin vuonna 2018 saaman kartellituomion, pöytälaatikkofirmat ja veronkierron, kertoo kansanedustaja Minna Reijonen.
Suomen valtio omistaa yli puolet Fortumista. Omistajaohjauksen tehtävänä on ohjata valtion omistuksia. Valtioneuvoston kanslian mukaan omistajaohjaus tarkoittaa valtion yhtiöomistusten vastuullista ja ammattimaista hoitamista, jolla tavoitellaan omistaja-arvon pitkäaikaista kasvua.
– Ohjeistuksia on tarvittaessa muutettava ajantasaisemmiksi esimerkiksi tiedottamisen osalta. Valtion, kuten muidenkin omistajien, on syytä tietää merkittävistä asioista, sanoo Reijonen.
Kysymyksiin jäivät vastaukset saamatta
Kirjallisessa kysymyksessään Reijonen halusi tietää, millaisiin toimiin valtio-omisteisissa yhtiöissä yleisellä tasolla ryhdyttiin Ylen uutisoitua Fortumin epäselvyyksistä ennen Ukrainan sotaa, jotta mm. riskit huomioitaisiin paremmin ja tiedottaminen paranisi. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vastasi Reijosen kysymykseen luettelemalla ne lait ja suositukset, joita valtio omistajaohjauksessa noudattaa.
– Nämä kaikki ovat toki tiedossa ja luettavissa ihan vaikka valtioneuvoston sivuilta, Reijonen huomauttaa.
Vastauksessaan ministeri Tuppurainen ei mitenkään vastannut Reijosen kysymykseen eli siihen, mitä muutoksia on tehty tai tehdään. Samat ohjeet ovat olleet voimassa aikaisemminkin, mutta silti asiat eivät ole menneet oikein.
– Nyt pitää vaatia Fortumin hallituksen eroa, ja kyllä ministerin pitäisi todella ryhdistäytyä! Kyseessä ovat suomalaisten rahat, vaatii Reijonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kartellituomio pöytälaatikkofirmat kirjallinen kysymys Minna Reijonen Tytti Tuppurainen Veronkierto Omistajaohjaus Fortum
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Reijonen: Miksi Fortumin hallituksessa on runsaasti muiden maiden kansalaisia?

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä

Jari Ronkainen väitetystä sähkön hintavaikuttamisesta: ”Jos väite pitää paikkansa, päitä vaaditaan vadille Fortumin hallinnossa”

Perussuomalaiset laittaisi omistajaohjauksen remonttiin: ”Ulkomaalaisilla omistajilla ei saa jatkossa olla merkittävää osaa kriittisillä aloilla”

Reijonen vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen: ”Kaikkien valtion omistusten kohdalla tulee varmistaa, että hallitukset ja johto tietävät kristallinkirkkaasti, mitä valtio-omistaja tahtoo”

Veronkierto puhutti europarlamenttia – Ruohonen-Lerneriltä konkreettisia ratkaisuja veronkierron kitkemiseksi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.