Heinäkuun alussa kesälomille jäänyt pääministeri Sanna Marin esiintyy Suomen Uutisten tietojen mukaan seuraavan kerran julkisuudessa perjantaina 12. elokuuta Flow Festivalin yhteydessä Helsingin Suvilahdessa Flow Talks -keskustelutilaisuudessa.

Asialistalla tilaisuudessa keskustelunaiheena on musiikkielämä. ”Miten takaamme elinvoimaisen ja kansainvälisen musiikkialan” – otsikolla kulkevan keskustelun tavoitteena on puhua suomalaisen musiikkielämän kansainvälistymisestä ja tulevaisuudesta.

Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan pääministeri Sanna Marinin ohella keskusteluun osallistuvat ainakin ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr) sekä kansanedustajat Kai Mykkänen (kok), Jussi Saramo (vas), Anders Adlercreutz (rkp) sekä Saara Hyrkkö (vihr).

Flow-festivaali järjestetään tänä vuonna 12.-14. elokuuta. Flow tunnetaan etenkin hipsterien eli trendien aallonharjalla surffaavien, usein elämässään menestyvien tyylikkäiden nuorten aikuisten biletys- ja verkostoitumisfoorumina. Flow kertoo verkkosivuillaan edistävänsä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteita, ja jokainen on tervetullut festivaalille ”omana itsenään”.

Ilmasto- ja ympäristötiedostavasti Flow ilmoitti tänä vuonna luopuvansa punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokatarjonnassaan, joten festarikävijöille – siis myös pääministerille – tarjolla on hiukopalaksi lähinnä kasvis- tai vegaaniruokaa.

Lomailua pohjoisessa Italiassa

Heinä- ja elokuussa Marinin loma ajoittuu päiville 5.–6. heinäkuuta, 8.7.–3.8. ja 5.–7. 8. eli yhteensä noin kuukauden verran.

Mediatietojen mukaan Marin on lomaillut ainakin koillisessa Italiassa sijaitsevassa Trevison maakunnassa viiniviljelmien keskellä. Loma-asumuksena on ollut vuonna 1782 rakennettu kartano. Kartanossa tehtiin kaksi vuotta sitten suuri remontti, jossa se muutettiin hotellikäyttöön.

Aiemmin heinäkuun alussa Marin vieraili Turun Ruisrockissa. Festarivierailu keräsi suurta, osin jopa kansainvälistä huomiota, sillä festivaali jakoi sometileillään kuvan festivaalitunnelmasta nauttivasta pääministeristä. Mustavalkoisessa kuvassa farkkusortseihin, mustaan paitaan ja mustaan nahkatakkiin pukeutunut Marin kävelee festivaalin backstagella kohti kuvaajaa.

Loma-ajalla Marinia on sijaistanut seitsemän eri ministeriä pienissä pätkissä. Sijaisena toimii ensisijaisesti varapääministeri, joka Marinin hallituksessa on valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Saarikko sijaisti Marinia 8.-11. heinäkuuta. Saarikon ollessa estynyt pääministerin sijaisuudet määräytyvät ministereiden virkaikäjärjestyksen perusteella, jolloin virkavuosiltaan vanhin läsnä oleva ministeri sijaistaa pääministeriä varapääministerin ollessa estynyt.

Rytinä alkoi heti vapaiden alussa

Marinin kesäloma osui kriittiseen hetkeen, sillä loman aikana kotimaassa on totisesti rytissyt – niin taloudessa kuin ulkorajapolitiikassa.

Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin tytäryhtiö Uniperin ongelmat räjähtivät silmille yhtiön sitouduttua aiemmin myymään kaasua halpaan hintaan saksalaisille. Fortum on jo aiemmin talvella auttanut Uniperia 8 miljardin rahoituksella, mutta se ei riittänyt.

Marinin ollessa lomalla, Uniper-asia kaatui lähinnä Eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd), joka viime viikolla kuvasi ”parhaaksi mahdolliseksi” ratkaisua, jossa Saksa osti 30 prosentin osuuden Uniperista noin 267 miljoonalla eurolla. Lisäksi Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta.

Arvioiden mukaan ratkaisusta kuitenkin kertyy jokaista Suomen kansalaista kohden tappiota lähes 1 700 euroa.

Hallitus suhtautuu kriisiin huolettomasti

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteleekin, miten huolettomasti Suomen hallitus asiaan suhtautuu, sillä pääministeri ja valtiovarainministeri eivät vaivautuneet edes vastaamaan asiasta.

Parhaillaan Suomen valtiojohdossa paine kasvaa venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta. Vaikka eduskunnassa alkaakin jo olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi, tilanne vaatisi hallituksen toimia ja vähintään pääministerin reagointia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoo, että alkaa jo hävettää se, ettei rajaa ole vielä saatu kiinni.

Pääministeriä ei nähty keskustelemassa taloudesta

Heinäkuun puolivälissä eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat SuomiAreenassa muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta, mutta Marinia ei paikalla nähty. Häntä tuurasi kansanedustaja ja demarien varapuheenjohtaja Niina Malm.

Kuten tiedetään, pääministeri Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta. Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin siis myös SuomiAreenan ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus esimerkiksi soten rahoitusongelmiin.

Mediahiljaisuus jatkunut pitkään

Monessa kotitaloudessa mietitään nyt, riittääkö sähköä ensi talvena ja mitä se maksaa. Joitakin perheitä uhkaa jopa tuhansien eurojen lisälasku. Samaan aikaan kallis polttoaine leikkaa ostovoimaa.

Perussuomalaiset vaatii hallitukselta vastauksia ja on vaatinut ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle.

Hallituksen riveistä äänessä on viime aikoina ollut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd), joka on someavauksissaan lähinnä haukkunut yksityistä terveydenhuoltoa.

Pääministeriä ei ole näkynyt viikkokausiin ottamassa kantaa yhteenkään poliittiseen kysymykseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaakin valtiojohdon mediahiljaisuudesta sometileillään.

SUOMEN UUTISET