Viikonlopun media tarjoaa kuvaa nahkatakissa ja shortseissa Ruisrockin festariyleisöä hurmaavasta pääministeri Sanna Marinista. Samaan aikaan Saksassa tehdään energiapäätöksiä, joista voi tulla taas uusi miljardien velkapallo suomalaisen veronmaksajan jalkaan. Puoluesihteeri Luukkasella on tehtävälista pääministerille.

Uuden Suomen puheenvuorossaan ”tavallinen veronmaksaja” Arto Luukkanen puhuttelee kohteliaasti ”Arvoisaa rouva pääministeriä” ja muistuttaa tätä valtioenemmistöisen (50,76 %) energiayhtiö Fortumin kiperästä tilanteesta:

Fortum tulee menettämään Venäjälle tehdyt suuret investoinnit (6 miljardia). Kriisin aikana Fortum on jo tukenut Uniperia merkittävästi 8 miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoituksella, joka koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on käyttänyt rahoituksesta jo suurimman osan.

Pahinta on kuitenkin se, että Saksa aikoo uuden energialainsäädäntönsä avulla ns. pääomittaa Uniper-yhtiötä. Saksalla on siihen varaa. Se antaa sille myös ilmeisesti 3 miljardin lainan. Tämä merkitsee mitä ilmeisimmin sitä, että Suomen valtion on tehtävä samoin.

Saatan olla väärässä mutta ilmeisimmin Suomen osuus tullee olemaan ilmeisesti 10 miljardia euroa, Luukkanen kirjoittaa.

Jäljet pelottavat

Luukkasen mukaan vauraalle Saksalle tällainen pääomittaminen on pikkujuttu mutta pienelle Suomelle ei. Luukkanen muistuttaa, että Suomella on jo historiaa ”äärettömän typeristä ja vastuuttomista kaupoista Saksan kanssa”.

Kyse on niin sanotuista UMTS-kaupoista vuonna 2000. Silloinen valtion teleyhtiö Sonera maksoi kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoluvista 4,3 miljardia euroa. Rahat menivät ja jokainen suomalainen lahjoitti saksalaisille tuhannen euroa.

”Mistä rahat Fortumin tukemiseen”

Luukkanen toivoo Sanna Marinin ”toimivan hetken pääministerinä” ja ryhtyvän toimeen Fortumin tilanteen selvittämiseksi. Ensinnäkin pitäisi ylipäänsä tietää, mitä Suomen valtio aikoo ”Fortumin tärkeänä omistajana” tässä tilanteessa tehdä ja mistä hankkia rahat ”Fortumin pääomittamiseen ts. tukemiseen”.

Pitäisi myös selvittää, miksi aikoinaan vuosina 2007–2008 mentiin Venäjän energiamarkkinoille ja kuka on vastuussa tästä. Oliko vaikkapa kaasuputkikonsulteilla osuutta asiassa, Luukkanen kysyy.

Samoin pitäisi saada selvyys siihen, miten syyskuussa 2017 tehtiin traaginen päätös Uniperin ostamisesta – kuka on vastuussa tästä.

SUOMEN UUTISET