

Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!
Viikonlopun media tarjoaa kuvaa nahkatakissa ja shortseissa Ruisrockin festariyleisöä hurmaavasta pääministeri Sanna Marinista. Samaan aikaan Saksassa tehdään energiapäätöksiä, joista voi tulla taas uusi miljardien velkapallo suomalaisen veronmaksajan jalkaan. Puoluesihteeri Luukkasella on tehtävälista pääministerille.
Uuden Suomen puheenvuorossaan ”tavallinen veronmaksaja” Arto Luukkanen puhuttelee kohteliaasti ”Arvoisaa rouva pääministeriä” ja muistuttaa tätä valtioenemmistöisen (50,76 %) energiayhtiö Fortumin kiperästä tilanteesta:
Fortum tulee menettämään Venäjälle tehdyt suuret investoinnit (6 miljardia). Kriisin aikana Fortum on jo tukenut Uniperia merkittävästi 8 miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoituksella, joka koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on käyttänyt rahoituksesta jo suurimman osan.
Pahinta on kuitenkin se, että Saksa aikoo uuden energialainsäädäntönsä avulla ns. pääomittaa Uniper-yhtiötä. Saksalla on siihen varaa. Se antaa sille myös ilmeisesti 3 miljardin lainan. Tämä merkitsee mitä ilmeisimmin sitä, että Suomen valtion on tehtävä samoin.
Saatan olla väärässä mutta ilmeisimmin Suomen osuus tullee olemaan ilmeisesti 10 miljardia euroa, Luukkanen kirjoittaa.
Jäljet pelottavat
Luukkasen mukaan vauraalle Saksalle tällainen pääomittaminen on pikkujuttu mutta pienelle Suomelle ei. Luukkanen muistuttaa, että Suomella on jo historiaa ”äärettömän typeristä ja vastuuttomista kaupoista Saksan kanssa”.
Kyse on niin sanotuista UMTS-kaupoista vuonna 2000. Silloinen valtion teleyhtiö Sonera maksoi kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoluvista 4,3 miljardia euroa. Rahat menivät ja jokainen suomalainen lahjoitti saksalaisille tuhannen euroa.
”Mistä rahat Fortumin tukemiseen”
Luukkanen toivoo Sanna Marinin ”toimivan hetken pääministerinä” ja ryhtyvän toimeen Fortumin tilanteen selvittämiseksi. Ensinnäkin pitäisi ylipäänsä tietää, mitä Suomen valtio aikoo ”Fortumin tärkeänä omistajana” tässä tilanteessa tehdä ja mistä hankkia rahat ”Fortumin pääomittamiseen ts. tukemiseen”.
Pitäisi myös selvittää, miksi aikoinaan vuosina 2007–2008 mentiin Venäjän energiamarkkinoille ja kuka on vastuussa tästä. Oliko vaikkapa kaasuputkikonsulteilla osuutta asiassa, Luukkanen kysyy.
Samoin pitäisi saada selvyys siihen, miten syyskuussa 2017 tehtiin traaginen päätös Uniperin ostamisesta – kuka on vastuussa tästä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Venäjän energiamarkkinat energialainsäädäntö Sonera Ruisrock konsernin sisäinen rahoitus energia-alan yhtiö emoyhtiön takaus osakaslaina valtioenemmistöinen UMTS Uuden Suomen puheenvuoro Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Uniper Pääomitus Sanna Marin Arto Luukkanen Fortum Venäjä pääministeri Puoluesihteeri Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin hallitus sumutti eduskuntaa EU:n sosiaalirahastosta – suomalaisille lankeamassa satojen miljoonien lisälasku

Pääministeri Marin singahti Yhdysvaltoihin maailman eliitin salaperäiseen Bilderberg-kokoukseen – kansa moittii avoimuuden puutteesta, Yle hehkuttaa innokkaasti

Marinin hallitus saarnaa avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä, pimittää silti jatkuvasti tietoa ja panttaa julkisia asiakirjoja – salailulinja ei menestynyt hallinto-oikeudessa

Ministerit hehkuttavat kilpaa työllisyysastetta, samaan aikaan työttömyysturvan saajien määrä paisuu – maaliskuussa jo 350 000 Kelan ja työttömyyskassojen rahojen piirissä

Pääministeri ei vastaa ja Harakka kiertelee totuutta – Ranne: Hallituksen ilmastopolitiikka nujertaa Suomen

Sanna Marin kävi taas nöyristelemässä Brysselissä – Immonen moittii pokkurointia: “Hallituksen ei pidä kysellä EU-komissiolta lupia sille, kenet se alueelleen päästää”

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle

Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.