

Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!
Viikonlopun media tarjoaa kuvaa nahkatakissa ja shortseissa Ruisrockin festariyleisöä hurmaavasta pääministeri Sanna Marinista. Samaan aikaan Saksassa tehdään energiapäätöksiä, joista voi tulla taas uusi miljardien velkapallo suomalaisen veronmaksajan jalkaan. Puoluesihteeri Luukkasella on tehtävälista pääministerille.
Uuden Suomen puheenvuorossaan ”tavallinen veronmaksaja” Arto Luukkanen puhuttelee kohteliaasti ”Arvoisaa rouva pääministeriä” ja muistuttaa tätä valtioenemmistöisen (50,76 %) energiayhtiö Fortumin kiperästä tilanteesta:
Fortum tulee menettämään Venäjälle tehdyt suuret investoinnit (6 miljardia). Kriisin aikana Fortum on jo tukenut Uniperia merkittävästi 8 miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoituksella, joka koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on käyttänyt rahoituksesta jo suurimman osan.
Pahinta on kuitenkin se, että Saksa aikoo uuden energialainsäädäntönsä avulla ns. pääomittaa Uniper-yhtiötä. Saksalla on siihen varaa. Se antaa sille myös ilmeisesti 3 miljardin lainan. Tämä merkitsee mitä ilmeisimmin sitä, että Suomen valtion on tehtävä samoin.
Saatan olla väärässä mutta ilmeisimmin Suomen osuus tullee olemaan ilmeisesti 10 miljardia euroa, Luukkanen kirjoittaa.
Jäljet pelottavat
Luukkasen mukaan vauraalle Saksalle tällainen pääomittaminen on pikkujuttu mutta pienelle Suomelle ei. Luukkanen muistuttaa, että Suomella on jo historiaa ”äärettömän typeristä ja vastuuttomista kaupoista Saksan kanssa”.
Kyse on niin sanotuista UMTS-kaupoista vuonna 2000. Silloinen valtion teleyhtiö Sonera maksoi kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoluvista 4,3 miljardia euroa. Rahat menivät ja jokainen suomalainen lahjoitti saksalaisille tuhannen euroa.
”Mistä rahat Fortumin tukemiseen”
Luukkanen toivoo Sanna Marinin ”toimivan hetken pääministerinä” ja ryhtyvän toimeen Fortumin tilanteen selvittämiseksi. Ensinnäkin pitäisi ylipäänsä tietää, mitä Suomen valtio aikoo ”Fortumin tärkeänä omistajana” tässä tilanteessa tehdä ja mistä hankkia rahat ”Fortumin pääomittamiseen ts. tukemiseen”.
Pitäisi myös selvittää, miksi aikoinaan vuosina 2007–2008 mentiin Venäjän energiamarkkinoille ja kuka on vastuussa tästä. Oliko vaikkapa kaasuputkikonsulteilla osuutta asiassa, Luukkanen kysyy.
Samoin pitäisi saada selvyys siihen, miten syyskuussa 2017 tehtiin traaginen päätös Uniperin ostamisesta – kuka on vastuussa tästä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Venäjän energiamarkkinat energialainsäädäntö Sonera Ruisrock konsernin sisäinen rahoitus energia-alan yhtiö emoyhtiön takaus osakaslaina valtioenemmistöinen UMTS Uuden Suomen puheenvuoro Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Uniper Pääomitus Sanna Marin Arto Luukkanen Fortum Venäjä pääministeri Puoluesihteeri Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin hallitus sumutti eduskuntaa EU:n sosiaalirahastosta – suomalaisille lankeamassa satojen miljoonien lisälasku

Pääministeri Marin singahti Yhdysvaltoihin maailman eliitin salaperäiseen Bilderberg-kokoukseen – kansa moittii avoimuuden puutteesta, Yle hehkuttaa innokkaasti

Marinin hallitus saarnaa avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä, pimittää silti jatkuvasti tietoa ja panttaa julkisia asiakirjoja – salailulinja ei menestynyt hallinto-oikeudessa

Ministerit hehkuttavat kilpaa työllisyysastetta, samaan aikaan työttömyysturvan saajien määrä paisuu – maaliskuussa jo 350 000 Kelan ja työttömyyskassojen rahojen piirissä

Pääministeri ei vastaa ja Harakka kiertelee totuutta – Ranne: Hallituksen ilmastopolitiikka nujertaa Suomen

Sanna Marin kävi taas nöyristelemässä Brysselissä – Immonen moittii pokkurointia: ”Hallituksen ei pidä kysellä EU-komissiolta lupia sille, kenet se alueelleen päästää”

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: ”Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle

Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.