Puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi Uniper-kaaosta. Hän pitää Tytti Tuppuraisen johtamaa valtion omistajaohjausta ala-arvoisena.

Saksan valtio ostaa likimain pilkkahintaan Uniperin osakkeita maksaen niistä 267 miljoonaa euroa.

Perussuomalaiset huomauttaa, että pörssihinta olisi ollut lähes 1,8 miljardia. Fortumin omistusosuus Uniperista laimenee 56 prosenttiin. Saksan omistusosuus on noin 30 prosenttia osakeannin jälkeen. Saksalaisen KfW-pankin kautta Uniperiin laitetaan 7 miljardia euroa lisää velkarahaa tappioiden kuittaamiseen. Nämä lainat ovat seniorilainoja eli ne ovat takaisinmaksussa etulyöntiasemassa Fortumin luottoihin nähden.

– Miten tällainen saksalaislainojen ensisijaisuus on voitu hyväksyä? ihmettelee perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Käytännössä Saksan osallistuminen osakeantiin merkitsemällä Uniperin osakkeita hyvin alhaisella hinnalla merkitsee Uniperin osittaista kansallistamista. Olisi kohtuullista vaatia nykyisille Uniperin omistajille mahdollisuutta saada omistusosuutensa takaisin näillä hinnoilla akuutin kriisin päätyttyä, Purra toteaa.

Purra huomauttaa, että Saksa aikoo siirtää nousseita kaasuhintoja asiakkailleen vasta lokakuussa.

– Tämä merkitsee noin 70 vuorokautta, jolloin Uniper jatkaa arvioitua 50 miljoonan euron päivätappioita. Hintatarkistuksen viivästyksistä johtuen Uniper tehnee noin 3,5 miljardin euron lisätappiot, Purra sanoo.

Tässä mielessä takuuvarmojen tappioiden jatkaminen on ongelmallista huomioiden osakeannin ja etuoikeuslainojen vaikutukset Fortumia kohtaan.

– On hyvin epätavanomaista omistajaohjausta olla huolehtimatta tarpeellisista suojauksista koskien kaasun hintamuutoksia. Ikävä kyllä Suomen veronmaksajat ovat tahtomattaan joutuneet tällaisen kasinotalouden takaajiksi, Purra harmittelee.

Omistajaohjauksen osalta lisäkysymyksiä on siitä, tiesikö omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja milloin Fortumin kahdeksan miljardin tukipaketista Uniperille. Perussuomalaiset ei ole vaatimuksistaan huolimatta saanut vastauksia.

– Mikäli tietoa ei ole ollut, Fortumin suurin omistaja ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Mikäli tieto on ollut, se on kuitattu leväperäisesti. Tällainen omistajaohjaus on ala-arvoista, Purra sanoo.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (SDP) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 16. Arkistokuvaa. Lehtikuva.

Purran mielestä nyt olisi syytä kutsua Fortumin ylimääräinen yhtiökokous, missä yhtiön hallituksen luottamus mitataan.

Purran mukaan jo tapahtunutta vahinkoa on mahdotonta estää. Hän toivoo, että asiasta otetaan opiksi.

– On syytä miettiä, tuleeko valtion enemmistöomistajayhtiön lähteä seikkailemaan ulkomaiden kriittisille aloille. Sama tietysti toisin päin. Meidän tulee huolehtia siitä, ettei ulkomaalaisilla omistajilla ole merkittävää osaa meidän kriittisillä aloilla, Purra toteaa.

Perussuomalaiset on vaatinut hallituksen oleellisia ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle. Purran mukaan vaatimus ei ole väistynyt.

SUOMEN UUTISET