Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne pitää ala-arvoisena tapaa, jolla hallitus käyttää Venäjän hyökkäyssotaa oman epäonnistuneen politiikkansa savuverhona.

Lulu Ranteen mukaan kasvavalla osalla suomalaisista menee yhä huonommin. Marinin hallitus syyttää siitä Venäjän hyökkäyssotaa. ”Putinin hinnat iskevät”, valtionvarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kollegoineen maalaa. He jättävät mainitsematta, että energiakriisi ja inflaatio iskivät jo paljon ennen Venäjän hyökkäystä.

– Hallitus ei hahmota, miten veitsen terällä suuri ja kasvava osa suomalaisista elää.

Duunarit ja eläkeläiset köyhtyvät vauhdilla

Vuonna 2019 tehdyssä kyselyssä selvitettiin suomalaistalouksien varautumista yllättäviin menoihin. Jo silloin selvisi, että noin joka neljäs talous olisi ongelmissa, jos kuukausimenot kasvaisivat yllättäen enintään 300 eurolla. Joka kolmas yksinelävä ei selviäisi enintään 300 euron yllättävästä kertamenosta, ja joka viides alle 20 000 euron vuosituloilla elävä ei selviäisi edes enintään 50 euron yllätysmenosta, Ranne listaa.

– Puhutaan siis jopa kahdesta miljoonasta ihmisestä, joiden talous kiikkui jo vuonna 2019 viimeisten kymppien tai muutaman satasen varassa. Heistä suuri osa on ihan tavallisia palkkatöissä kävijöitä tai eläkeläisiä.

– Sydäntä särkevintä köyhtyminen onkin ikäihmisten osalta, Ranne suree.

Heidän maksuhäiriönsä olivat vuonna 2021 kasvussa niin, että jo 9,6 prosentilla 60-64 vuotiaista miehistä on maksuhäiriö, naisista 5,8 prosentilla. Suhteessa eniten ikäihmisten maksuhäiriöt kasvoivat 70-vuotiailla ja vanhemmilla, miehillä nousua 10 prosenttia ja naisilla liki 12 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Verorasitusta saatava alemmaksi

Ranne huomauttaa, ettei kuluttajalla ole enää mitään pakopaikkaa. Helsingin Sanomien huhtikuun ruokakorivertailussa halvimmankin kaupan hinnat olivat nousseet 37 prosentilla vuoden 2019 marraskuusta. Energian hintojen ja muun inflaation nousu iskevät kaikkiin hintoihin kovimmin 30 vuoteen. Voimakas korkojen nousu viimeistelee tuhon.

– Tämä tapahtuu vihervasemmiston ja keskustan vahtivuorolla. Euroopan epäonnistunut vihreä siirtymä ja Suomen järjetön vuoden 2035 hiilineutraaliustavoite tuhoavat taloutemme kokoomuksen kannattamana ja keskustan myötävaikutuksella. Tämä ei johdu Venäjän hyökkäyssodasta, vaikka se tilannetta pahentaakin.

Ranne pitää uskomattomana sitä, ettei hallitus kykene itse minkäänlaisiin säästöihin, vaikka vaatii suomalaisia kiristämään vyötä ja kuluttamaan vähemmän energiaa. Tehottomaksi pöhöttynyt julkinen sektori on pakko laihduttaa kuntoon. Verorasitusta on saatava alemmaksi, jotta kansalaisten ostovoima ja hyvinvointi säilyy. Jatkuva velkaantuminen on tiensä päässä korkojen nyt noustessa.

Menot laitettava tärkeysjärjestykseen

Ranne muistuttaa, että perussuomalaiset ovat järjestelmällisesti vaatineet menojen laittamista tärkeysjärjestykseen, turhasta luopumista ja julkisen talouden tasapainottamista jatkuvan parantamisen keinoin. Muut puolueet eivät ole korvaansa lotkauttaneet.

Esimerkiksi kokoomus tasapainottaisi taloutta joko leikkaamalla miljardeja heikko-osaisimmilta ja syöksemällä heidät syvemmälle köyhyyteen, tai rahoittamalla verohelpotukset lisävelalla pystysuoraan nousevien korkojen aikana.

– On ollut ilo havaita vuosien 2023-2026 julkisen talouden suunnitelmaa käsiteltäessä, että esimerkiksi Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT näkevät talouden tasapainottamistarpeet ja -keinot pitkälti samoin kuin perussuomalaiset. Muuta tietä ei lopulta ole.

Suomalainen tuotanto on ilmastoteko

Suomella on enintään seuraava vaalikausi aikaa korjata tämän hallituksen virheet ja tasapainottaa julkinen talous. Toista mahdollisuutta tai peruutusvaihdetta ei sitten ole, Ranne varoittaa.

– Perussuomalaisten ratkaisu on sinivalkoinen siirtymä, jossa julkiset menot laitetaan tärkeysjärjestykseen ja peruspalvelut korjataanmaailman parhaimmiksi ja tehokkaimmaksi. Siirtymä, jossa ympäristö- ja energia-asioissa toimitaan järkevästi Suomen etu edellä, suhteellisuudentajua käyttäen, omavaraisuus ja huoltovarmuus kärjessä. Sinivalkoisessa siirtymässä ymmärretään, että suomalaiset työpaikat, teollisuustuotanto ja ruoka ovat sekä ilmastotekoja että turvallisuuspolitiikkaa.

– Nyt on sinivalkoisen siirtymän vuoro, Ranne sanoo.

SUOMEN UUTISET