Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti, kansanedustaja Lulu Ranne osallistui Länsi-Pohjolan neuvoston teemakonferenssiin Grönlannin Qaqortoqessa. Konferenssin pääaiheena oli nuorten tulevaisuuden näkymät muun muassa ilmastonmuutoksen ja nuorten identiteetin näkökulmista Länsi-Pohjolan alueella.

Lulu Ranne käytti keskiviikkona kokouksessa Pohjoismaiden neuvoston puheenvuoron. Puheenvuorossaan Ranne toi esiin, että nuorilla tulisi olla mahdollisuus valita tulevaisuutensa ja korosti kaikkea toivoa ja mahdollisuuksia.

– Aikuisten tehtävänä on luoda nuorille mahdollisuus löytää oma polkunsa. Meidän aikuisten velvollisuus on tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta voimme taata lapsillemme tasapainoisen tulevaisuuden kasvaa ja kukoistaa täällä Pohjolassa.

Ranne painotti puheessaan, ettei lapsille ja nuorille pidä levittää epätoivon viestiä vaan korostaa sitä, että tulevaisuus on hyvä. Kestävä tulevaisuus edellyttää, että sosiaali-, talous- ja ympäristöpolitiikka ovat tasapainossa eikä lasten ja nuorten arki kärsi.

Omasta hyvinvoinnista pidettävä huolta

Ranteen mukaan vaikuttavia toimia on vaadittava siellä, missä ongelmat ovat, eikä vaatia pieniä maita kurjistamaan arkeaan.

– Länsimaiden pitää pyrkiä yhdessä vaikuttamaan suuriin päästäjämaihin. Esimerkiksi Kiinassa on rakenteilla 188 ja suunnitteilla 325 uutta hiilivoimalaa. Grönlannin luonto tai asumisolosuhteet eivät kohene, jos Pohjoismaat tai Eurooppa ajavat itseään alas. Tilanne paranee, kun me pidämme huolta omasta hyvinvoinnistamme ja osaamisestamme niin, että kykenemme tuottamaan ratkaisuja globaaleihin ongelmiin oikea-aikaisesti.

– Meidän on huolehdittava siitä, että maailmassa riittää juomakelpoista vettä ja viljelyskelpoista maata. Keskityttävä siihen, että lasten ja nuorten elämä ja arki on turvallista ja hyvää. Niin, että he jaksavat ja haluavat oppia koko ajan uutta, saavat parhaan mahdollisen irti koulusta, vapaa-ajasta, luonnosta ja liikkumisesta. Niin, että lapsista ja nuorista kasvaa hyvinvoivia ja työkykyisiä aikuisia, jotka haluavat hankkia omia lapsia, Ranne painotti.

SUOMEN UUTISET