Kansanedustaja Lulu Ranne ei ole vakuuttunut pääministeri Marinin hallituksen työllisyystoimista. – Tällä hallituskaudella on työllistetty tuhansia ihmisiä julkishallintoon byrokratiapuuhasteluun. Kehitys ei ole tervettä, koska Suomeen tarvittaisiin nyt nimenomaan yksityisen sektorin työpaikkoja, jolloin työllisyys samalla vahvistaisi julkista taloutta.

Perussuomalaiset on pitkään ollut suosituin puolue sekä duunarien että yrittäjien keskuudessa. Perussuomalaisille suomalainen työ ja yrittäminen tulee aina ensin ja vasta sitten, jos aikaa ja rahaa jää, voidaan keskittyä muihin asioihin.

Ainakin näennäisesti työllisyys on viime aikoina kohentunut, mistä esimerkkinä hallituksen ministerit ovat hehkuttaneet lähelle 75:ttä kohonnutta työllisyysastetta osoituksena hallituksen työllisyystoimien onnistumisesta.

Samaan aikaan työmarkkinoilla on kuitenkin tällä hetkellä paljon ongelmia. Satoja tuhansia on joko työtä vailla tai vajaatyöllistettyinä. Edelleen samaan aikaan julkisessa keskustelussa puhutaan myös työvoimapulasta.

Verotus alas ja toimeliaisuus ylös

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomauttaa, että Marinin hallituksen aikana työllistymistä on tapahtunut enimmäkseen julkiselle sektorille.

– Työllisyysasteen noususta ei kannattaisi puhua, kun samaan aikaan tehtyjen työtuntien määrä ei ole noussut, vaan pysynyt ennallaan tai jopa laskenut. Meillä on valtava ongelma siinä, että sääntely ja julkisten tehtävien määrä kasvaa, mikä sitten työllistää lähinnä virkamiehiä, Ranne sanoo.

Hän jatkaa, että tällä hallituskaudella on työllistetty tuhansia ihmisiä lähinnä byrokratiapuuhasteluun.

– Kehitys ei ole tervettä, koska Suomeen tarvittaisiin nimenomaan yksityisen sektorin työpaikkoja, jolloin työllisyys samalla vahvistaisi myös julkista taloutta. Jotta saamme lisää yksityisen sektorin työpaikkoja, meillä on oltava verotus kunnossa, jotta työn tekeminen on aina kannattavaa.

Verotus pitää siis saada alas ja toimeliaisuus ylös.

– Mitään tällaista ei ole tällä hallituskaudella tapahtunut, päinvastoin: julkisen talouden ja työllisyyden ongelmat ovat samoja, jotka olivat jo ennen koronaa. Nyt tarvitaan nimenomaan perussuomalaisia, jotta työn tekemisestä saadaan taas kannattavaa.

Suomalaiset haluavat tehdä töitä

Näennäisesti korkealle kohonnut työllisyysaste ei annakaan aihetta suuriin riemunkiljahduksiin, kun samanaikaisesti tarkastellaan Kelan ja työttömyyskassojen maksamien päivärahojen saajien määrää.

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että maaliskuussa, jolloin työllisyysaste hipoi liki 75:ttä prosenttia, samaan aikaan työttömyysturvaa maksettiin 350 000 ihmiselle. Kansanedustaja Ranne toteaa, että tilanne kertoo siitä, että nykyhallituksen politiikka on johtanut yhä useamman riippuvaiseksi tulonsiirroista.

– Puhutaanpa sitten maahanmuuttopolitiikasta, veropolitiikasta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista, kaikki nämä tekevät osaltaan työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi. Väitän, että hallituksen ripustautuminen nykyisiin ilmastotoimiin ja vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen tulee vain lisäämään ongelmia ja tukien tarvitsijoita.

– Eihän tämä voi jatkua niin, että me Suomessa verotamme itsemme näännyksiin, ja meillä on samalla entistä enemmän kansalaisia, jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukia tullakseen toimeen, Ranne sanoo.

Hän arvioi, että kansalaisten työhaluista asia ei jää vajaaksi.

– Tiedän, että suomalaiset haluavat tehdä töitä ja huolehtia omasta perheestä. Ei juuri kukaan halua jäädä tukien varaan, jos vain on olemassa aito mahdollisuus tehdä töitä, tulla toimeen omillaan ja samalla rakentaa Suomea.

Matalampi verotus hyödyttää kaikkia

Perussuomalaiset esittää työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä, joka lisää työn tekemisen kannustavuutta ja madaltaa kynnystä vastaanottaa työtä.

OECD-maiden kokonaisveroasteen vertailuissa Suomi sijoittautuu usein kärjen tuntumaan. Veronlaskuvaraa siis olisi, jos vain byrokratiaa purettaisiin ja julkinen sektori luopuisi toissijaisista tehtävistä ja menoista.

– Meillä Suomessa on todellakin veronlaskuvaraa, jos julkinen sektori keskittyisi omiin ydintehtäviinsä ja karsisi turhia menoja. Matalampi verotuksen taso hyödyttää sekä työn tekijöitä että työnantajia. Olennaista on siis tarkastella, että julkiset rahat menevät vain kaikista tärkeimpiin kohteisiin, eli suomalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtimiseen, Ranne sanoo.

SUOMEN UUTISET