

Opetusministeri Li Andersson, valtiovarainministeri Annika Saarikko, pääministeri Sanna Marin, ympäristöministeri Emma Kari ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Valtioneuvoston linnassa hallituksen tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin julkisen talouden suunnitelmasta 5. huhtikuuta 2022.
Hallituksen kehysriihestä velkapommi – Riikka Purra ja Lulu Ranne: ”Ei mitään helpotuksia tavalliselle duunarille tai yrittäjälle”
Hallitus on päättänyt tänään niin sanotussa kehysriihessä valtion talouden raameista vuosille 2023–2026. Hallitus meni monilta olin sieltä, mistä aita on matalin.
– Hallitus ottaa tulevina vuosina yli seitsemän miljardia euroa velkaa vuosittain, eikä mitään oikeita säästöjä ole edes haettu. Muutaman sadan miljoonan juustohöyläsäästöt ovat olemattomia, kun asiat pitäisi panna tärkeysjärjestykseen, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvostelee.
– Tämä ei toki ollut mikään yllätys, että hallitus ratkaisee ongelmansa velalla – tai siis siirtää ongelmia seuraavan hallituksen ratkaistavaksi.
Hallitus heikentää suomalaisten tulevaisuutta
Perussuomalaisten mukaan välttämättömät panostuksen puolustukseen olivat kaikille selviä, ja niitä tuetaan, mutta olisi ollut vastuullista rahoittaa uusia tärkeämpiä menoja luopumalla vähemmän tärkeistä ja jopa haitallisista menoista.
– Esimerkiksi maailman kunnianhimoisimpaa ilmastopolitiikkaa jatketaan ja satoja miljoonia syydetään kehitysapuhankkeisiin, kuten Afrikan ilmastonmuutosprojekteihin. Julkisen talouden syvät ongelmat, jotka olivat olemassa ennen kriisejä, kuitataan lisävelalla ja veroilla.
– Suomen kyky huolehtia kansalaisistaan ja selvitä tulevista kriiseistä, inflaatiosta ja korkojen noususta heikkenee rajusti, jos emme aseta julkisia menoja tärkeysjärjestykseen. Hallituksella ei näytä olevan halua eikä kykyä huolehtia julkisesta taloudesta, hämmästelee kansanedustaja Lulu Ranne.
Irti venäläisestä
Purra huomauttaa, että yksin esimerkiksi tuulivoimalla ei päästä irti venäläisestä energiasta, vaan tarvitaan jatkossakin niin sanottuja sään kestäviä energiavaihtoehtoja.
– Tässä tilanteessa kaikki ilmastokurjistaminen on lopetettava samalla, kun katkaisemme suhteemme venäläisestä energiasta. Tämä onnistuu muun muassa kotimaisen turpeen voimin kohtuuhintaan.
– Tuulivoima ei juuri tuota kovilla pakkasilla eikä ole realistista haikailla nyt irti kivihiilestä tai öljystä. Ne vain tulee ostaa muualta. Ensin tulee huolehtia siitä, että me itse pärjäämme. Siksi myös kivihiilienergian tuotantomahdollisuus on säilytettävä pahan päivän varalle, Purra täsmentää.
Sosiaalietuuksien korotus ei auta
Hallitus on tekemässä sosiaalietuuksiin indeksikorotuksen kompensoidakseen energiahintoja. Perussuomalaiset kuitenkin huomauttaa, ettei indeksikorotus auta lainkaan tavallista työssäkäyvää.
– Miten tämä auttaa sairaanhoitajaa tai yksinyrittäjää? Liikkuminen maksaa jo niin paljon, että se heikentää työn kannustimia sitä kautta työllisyyttä.
– Pian tästä maasta loppuvat veronmaksajat, jotka kattavat nuo kaikki sosiaalituet. Tärkeämpää olisi keskittyä inflaation hillitsemiseen eli siihen, mitä jää tavalliselle duunarille ja yrittäjälle verojen ja välttämättömien menojen, kuten liikkumisen ja asumisen, jälkeen käteen, perussuomalaiset täsmentävät.
Veroja alennettava ja turhista menoista luovuttava
Perussuomalaisten korostaa, että työn tulisi olla aina kannattavaa ja siihen olisi tarvittu muun muassa polttoaineveron alennus, jota Perussuomalaiset on esittänyt pitkään.
– Tuntuvat veroalennukset muun muassa polttoaineisiin olisi voitu tehdä luopumalla tehottomasta kehitysavusta ja laittamalla pakolaiskiintiö jäihin sekä tukkimalla sosiaaliturvaperustainen maahanmuutto.
– Kun ostovoima kasvaa, kasvavat myös valtion tulot. Työllisyysaste paranee ja kulutus kasvaa, Ranne perustelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kehysriihessä hoitotakuulakiin 95 miljoonaa – Juvonen: Laki ei voi toteutua, sillä hallitukselta puuttuu sotehenkilöstö

Hallitus kanavoi Suomen ulkopuolelle miljardien eurojen tulonsiirrot – Purra nosti esille holtittoman velkaantumisen ja muistutti tärkeysjärjestyksestä

Kehysriihen panostukset ulkoiseen turvallisuuteen keräävät kehuja – sisäinen turvallisuus kuitenkin unohdettu

Leena Meri: Toissijaisiin kohteisiin kohdistuvat menot pois ja suomalaisten verotaakkaa kevyemmäksi

Tavio ihmettelee hallituksen toimia polttoainehintojen suhteen: Miksi polttoaineveroa ei lasketa ja diesel-käyttövoimaveroa poisteta?

Purra: Teollisuuden pysyminen Suomessa on myös turvallisuusteko

Perussuomalaiset ihmettelevät hallituksen uutta ilmastolakiesitystä – ”Näyttäytyy strategiselta ohjelmapaperilta”

Suomi käyttää terveydenhuoltoon moniin muihin maihin verrattuna paljon vähemmän rahaa – ”Seuraukset ovat nyt näkyvissä”

Seuraavalle hallitukselle jäämässä ennennäkemätön velkasotku – ”Julkinen taloutemme ei tämän hallituksen politiikalla tule tervehtymään”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää