Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Suomi käyttää terveydenhuoltoon moniin muihin maihin verrattuna paljon vähemmän rahaa – “Seuraukset ovat nyt näkyvissä”

12.04.2022 |19:14

Hoitajien lakko alkoi huhtikuun alussa. Hoitajia edustavat liitot Tehy ja SuPer vaativat palkkaohjelmaa, jolla hoitajien palkkoja nostettaisiin viiden vuoden ajan vuosittain 3,6 prosenttia normaalien korotusten päälle.

Riikka Purra pitää tilannetta erittäin vakavana, sillä suomen terveydenhuolto on vasta selviämässä koronan aiheuttamasta kuormituksesta, ja samaan aikaan Suomessa on pitkät hoitojonot.

Purra totesi eilen AlfaTV:llä, että terveydenhuoltoon tulisi kohdistaa lisää rahaa.

– Mikäli terveydenhuollossa ei ole riittävästi virkoja ja vakansseja ja yksittäiset hoitajat joutuvat venymään epäinhimillisiin suorituksiin, niin totta kai se vaikuttaa.

– Suomi käyttää terveydenhuoltoon moniin muihin maihin verrattuna paljon vähemmän rahaa, ja seuraukset ovat nyt näkyvissä. Meneillään on petollinen noidankehä, koska tilanne aiheuttaa lisää sairauksia ja niiden hoitamatta jättämistä.

Hoitajille löytyisi rahaa jos hallitus priorisoisi

Perussuomalaiset tukee hoitajien oikeutta lakkoon sekä sitä, että hoitajat vaativat parempaa palkkaa ja työoloja. Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin ministeri Aki Lindénin (sd) johdolla valmistellut potilasturvallisuuslakia, joka velvoittaisi hoitajat työhön sakon uhalla.

Perussuomalaiset katsoo, että hoitoalalle on löydettävissä lisää rahaa, mutta se edellyttäisi hallitukselta perustavanlaatuisia muutoksia verovarojen kohdistamisessa. Perussuomalaiset on erityisesti linjannut julkisen talouden leikkauksia toissijaisista kohteista.

– Voidaan kysyä, pitääkö meidän näissäkin olosuhteissa ja tässä tilanteessa maksaa ilmastorahaa Afrikkaan. Lisäksi voidaan kysyä, kenelle suomalainen hyvinvointijärjestelmä on tarkoitettu, Purra sanoo.

Katso koko haastattelu täältä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat