

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Suomi käyttää terveydenhuoltoon moniin muihin maihin verrattuna paljon vähemmän rahaa – ”Seuraukset ovat nyt näkyvissä”
Hoitajien lakko alkoi huhtikuun alussa. Hoitajia edustavat liitot Tehy ja SuPer vaativat palkkaohjelmaa, jolla hoitajien palkkoja nostettaisiin viiden vuoden ajan vuosittain 3,6 prosenttia normaalien korotusten päälle.
Riikka Purra pitää tilannetta erittäin vakavana, sillä suomen terveydenhuolto on vasta selviämässä koronan aiheuttamasta kuormituksesta, ja samaan aikaan Suomessa on pitkät hoitojonot.
Purra totesi eilen AlfaTV:llä, että terveydenhuoltoon tulisi kohdistaa lisää rahaa.
– Mikäli terveydenhuollossa ei ole riittävästi virkoja ja vakansseja ja yksittäiset hoitajat joutuvat venymään epäinhimillisiin suorituksiin, niin totta kai se vaikuttaa.
– Suomi käyttää terveydenhuoltoon moniin muihin maihin verrattuna paljon vähemmän rahaa, ja seuraukset ovat nyt näkyvissä. Meneillään on petollinen noidankehä, koska tilanne aiheuttaa lisää sairauksia ja niiden hoitamatta jättämistä.
Hoitajille löytyisi rahaa jos hallitus priorisoisi
Perussuomalaiset tukee hoitajien oikeutta lakkoon sekä sitä, että hoitajat vaativat parempaa palkkaa ja työoloja. Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin ministeri Aki Lindénin (sd) johdolla valmistellut potilasturvallisuuslakia, joka velvoittaisi hoitajat työhön sakon uhalla.
Perussuomalaiset katsoo, että hoitoalalle on löydettävissä lisää rahaa, mutta se edellyttäisi hallitukselta perustavanlaatuisia muutoksia verovarojen kohdistamisessa. Perussuomalaiset on erityisesti linjannut julkisen talouden leikkauksia toissijaisista kohteista.
– Voidaan kysyä, pitääkö meidän näissäkin olosuhteissa ja tässä tilanteessa maksaa ilmastorahaa Afrikkaan. Lisäksi voidaan kysyä, kenelle suomalainen hyvinvointijärjestelmä on tarkoitettu, Purra sanoo.
Katso koko haastattelu täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ilmastotoimet työolot priorisointi verovarat hoitajat lakko Tehy Super palkka Julkinen talous Riikka Purra Afrikka Terveydenhuolto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Ei pakkolakeja vaan palkkaa hoitoalan ammattilaisille

Purra: Hoitajilla on täysi oikeus vaatia parempaa laillisessa lakossa

Tavio: Hoitajillakin on laillinen oikeus lakkoon

Hallituksen kehysriihestä velkapommi – Riikka Purra ja Lulu Ranne: ”Ei mitään helpotuksia tavalliselle duunarille tai yrittäjälle”

Terveydenhuoltojärjestelmä unohdettiin kokonaan turvallisuusselonteossa – ”Muistaako hallitus lainkaan, mitä koronapandemian alussa tapahtui?”

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto pahasti ruuhkautunut – Koponen: ”Tässä rakennellaan tulevaisuuden pahoinvointipommia”

Suomessa havaittu ylikuolleisuus selvitettävä perusteellisesti – Immonen: ”Alhainen syntyvyys ja ylisuuri kuolleisuus ovat kansakunnan väestönkehityksen kannalta erittäin huolestuttavia ilmiöitä”

Mäenpää hoitajien pakkorokotuslain purkamisesta: ”Tämä pitäisi saada nopeasti hoidettua”

Terveydenhuollon työntekijöiden työolosuhteet on saatava kuntoon – Arja Juvonen: Lääkärit ja hoitajat nääntyvät tietojärjestelmä Apotin edessä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää