Hoitajien lakko alkoi perjantaina. Hoitajajärjestöt vaativat peruspalkkatason nostoa 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi viiden vuoden ajan. Kustannukset vaihtelevat laskijatahosta riippuen, mutta esimerkiksi Kuntatyönantajien arvio on 4,2 miljardia. Vasemmistoliitto on ilmoittanut kannattavansa palkkaohjelmaa. Kansanedustaja Ari Koposen mukaan summa on valtava ja toteutukseen se vaatisi hallitukselta priorisointia, ei veronkorotuksia.

– Mistä taikaseinästä vasemmistoliitto luulee näiden rahojen ilmestyvän? Sellaista ei ole. Valtio velkaantuu ennätysvauhtia ja Ukrainan sota heikentää talousnäkymiä entisestään pandemian jälkeen. Myös muut ongelmat jatkavat paisumistaan kuten heikentynyt huoltosuhde sekä jyrkästi nouseva ihmisten pahoinvointi, Ari Koponen sanoo.

Turhaa ja tehotonta apua

Koposella olisi kuitenkin ehdotuksia, mistä maltillisempia palkankorotuksia hoitajille olisi mahdollista toteuttaa. Suomi käyttää tänä vuonna kokonaisuudessaan 1,275 miljardia euroa kehitysyhteistyöhön. Määrärahat ovat nousseet joka vuosi Sanna Marinin hallituskaudella.

Koponen kritisoi nykymuotoista kehitysapua sillä tavoitteen saavuttamisessa eli äärimmäisen köyhyyden poistamisessa on epäonnistuttu. Kehitysapumäärärahat ovat tuplaantuneet 20 vuodessa kun samaa aikaa nälkä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan arabimaissa on kasvanut 91,1 prosenttia.

– Annettava apu on ollut turhaa ja tehotonta, eikä ole vähentänyt köyhyyttä. Päinvastoin, köyhyys on lisääntynyt. Mitäpä siis jos priorisoisimme oman kansan ensin ja käyttäisimme varoja kotimaassa työntekijöiden palkkauksen ja työolojen parantamiseen?

Aluevaltuutettujen kokouspalkkiot puolitettava

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäminen siirtyi vuoden alusta uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Koponen toimii Keski-Uudenmaan aluevaltuutettuna ja on jo ensimmäisessä kokouksessa yhdessä muiden perussuomalaisten kanssa ehdottanut, että luottamushenkilöiden kokouspalkkiot ja vuosipalkkiot puolitettaisiin sekä valtuustoryhmien toimintaraha peruttaisiin.

– Julkishallinto ei tarvitse lisää hillotolppia, vaan toimivan järjestelmän. Muu valtuusto ei kannattanut ehdotuksiamme ja näin ollen enemmistö päätti paisuttaa hallinnon aiheuttamia kuluja entisestään.

– Päätös palkkiotasojen nostosta on tulevaisuudessa pois kansalaisten terveydenhoidosta, palveluiden tuottamisesta ja hoitohenkilöstön palkkaamisesta, päättää Koponen.

SUOMEN UUTISET