Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru pitää uusien hyvinvointialueiden johtajien jopa 17 000 euron kuukausipalkkoja kohtuuttomina ja syyttää sote-uudistusta hyvä veli -verkostojen ruokkimisesta. Huru vaatii myös pikaista selvitystä valtuustojen rahankäytöstä ja tarvittaessa niiden ohjausta.

Julkisuudessa on käyty laajasti keskustelua uusien hyvinvointialueiden johtajien palkoista. Suurimpien alueiden johtajien palkkojen on arvioitu asettuvan noin 17 000 euron kuukausipalkkaan.

– Hyvinvointialueiden johtajien palkat ovat asettumassa joillain alueilla jopa korkeammiksi kuin tasavallan presidentin! Miten alueellisen johtajan työ voidaan katsoa vaativammaksi? Selvitys rahankäytöstä on aloitettava pikaisesti ja tarvittaessa hyvinvointialueita tulee ohjata, Petri Huru vaatii.

Tehtiinkö uudistus hyvinvoinnille vai hyväpalkkaisille viroille?

Julkisuudessa esillä olleet johtajien palkat ovat osa kokonaisuutta, mutta niiden lisäksi tulevat vielä aluevaltuutettujen palkkiot ja muut virat aluevaltuustojen ympärillä. Monella on herännyt ihan perusteltu ihmettely siitä, luotiinko sote-uudistus hyvinvointia vai hyväpalkkaisia virkoja varten.

– Kysymys ei ole pelkästään aluevaltuustojen johdosta. Monella alueella myös aluevaltuutettujen kokouspalkkiot ovat poskettomia. Miten on perusteltua, että esimerkiksi Pirkanmaalla aluevaltuutettu saa 400 euroa kokouksesta? Huru kysyy.

Satakuntaan Suomen matalin palkkio

Satakunnassa, jossa Huru itse toimii aluevaltuutettuna, on puhuttu 150 euron palkkiosta, joka olisi toteutuessaan Suomen matalin.

– Tietysti johtajille pitää palkat maksaa ja luottamustehtävistä palkkiot. Esimerkiksi Satakunnan suunnittelema palkkio on oikeansuuntainen, eikä sitä tule ainakaan korottaa. Hyvinvointialueilla on rahalle tärkeämpiäkin käyttökohteita kuin luottamushenkilöiden tai johtajien korkeat palkkiot, Huru muistuttaa.

Suomen Uutiset