Rahat uupuvat sotehenkilöstön palkkaharmonisoinnista eikä sovittuihin palkankorotuksiin ole osoitettu varoja, selvitti Lännen Media. Sotesta on tulossa sotku heti alkumetreillä. – Perussuomalaiset kertoi tämän jo ennen aluevaaleja, muistuttaa puheenjohtaja Riikka Purra.

Polttoaineiden hinnat jatkavat nousuaan, sähkön hinta on pian taas katossa ja tavallinen kansalainen saa purra kynsiään, koska rahat eivät riitä sekä ruokaan, että kasvaviin asumismenoihin. Ja kaiken päälle jysähtää yhä enemmän katastrofilta vaikuttava soteuudistus.

Ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet ovat vielä eri vaiheissa valmistelussaan. Yhteistä kaikille niille on edessä odottava miljardilasku, kun rahoituspohja ei riitä suunniteltuun työhön lähimainkaan.

Hyvinvointialueiden johtajien selvä enemmistö on jo sitä mieltä, etteivät valtion jyvittämät rahat riitä pakolliseen palkkaharmonisointiin ja muiden lakisääteisten tehtävien hoitoon”, kirjoittaa Lännen Media yhteisartikkelissaan.

Harmonisointi tarkoittaa, että samasta työtehtävästä ei voida maksaa eri palkkoja hyvinvointialueen sisällä ja palkat tasataan korkeamman palkan mukaisiksi.

Palkankoroukset harmonisaation lisäksi

Oman tuikean mausteensa sotesoppaan tuovat äskettäin neuvotellut kunta-alan palkankorotukset, jotka nostavat tulevan soteväen palkkakuluja lähes miljardilla eurolla vuonna 2024. Sopimuksen vaikutuksia palkkaharmonisointiin ei ole arvioitu.

Eikä hoitajien mahdollisesti suuremmista palkankorotuksista ole vielä edes sovittu.

Kunta-alalle on neuvoteltu myös viisivuotinen palkkaohjelma, joka nostaa palkkoja ylimääräisellä paikallisella erällä viiden vuoden ajan vuoden 2027 loppuun asti.

”Seuraava hallitus saa taikoa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi artikkelia Twitterissä ja muistuttaa puolueen varoittaneen soten valuvioista jo hyvissä ajoin:

Perussuomalaiset kertoi tämän jo ennen aluevaaleja – rahat eivät riitä edes pa­kollisiin palkan nos­toi­hin. Massiivista lainsäädäntöä ja erilaista häkkyrää hallitukselta syntyy, mutta mikään ei parane. Rahaa ei ole. Seuraava hallitus saa taikoa.

SUOMEN UUTISET