Eduskunta käsitteli tiistaina soteuudistuksen uutta rahoituslakia, jolla oli määrä täsmentää ja korjata rahoitukseen liittyviä ongelmia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvasi hyvinvointialueiden kroonista rahoitusvajetta, josta perussuomalaiset ovat puhuneet pitkään.

– Soteuudistusta koskeva lainsäädäntö kiirehdittiin vuosi sitten läpi eduskunnassa, ja se on edelleen keskeisiltä osin puutteellinen. Erityisesti rahoituksen osalta puutteet ovat vakavia, ja tämä valittu rahoitusmalli heikentää vakavasti alueiden kykyä tehdä tarpeellisia tai edes välttämättömiä investointeja sekä ylläpitää edes nykyisen kaltaista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluverkostoa.

Vajetta jopa miljardi euroa ensi vuodelle

Purran mukaan eniten kärsivät alueet, joilla on valmiiksi merkittäviä ongelmia vastata asukkaiden ja asiakkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluihin.

Purran johtama hallintovaliokunta kysyi asiaa käsitellessään erikseen kaikilta hyvinvointialueilta arviota niiden rahoitusvajeesta vuodelle 2023. Luvut vaihtelivat 5,4 miljoonasta jopa 85 miljoonaan euroon hyvinvointialuetta kohden. Rahoitusvajetta on jopa miljardi euroa jo ensi vuodelle.

– Hallituksen esitys perustuu aivan liian optimistiseen arvioon paitsi talouden kehityksestä ja kuntien verotulojen kasvusta myös kaikesta muusta. ICT-vaatimusten tiukentuminen ja siitä aiheutuva kustannustason kasvu, hoitajamitoitus, vuokrankorotukset, kustannusnousu palvelu-, aine- ja tarvikeostoissa, henkilökustannusten nousu, palkankorotukset — esimerkiksi kaikki nämä — olisi otettava huomioon nykyistä paremmin, Purra sanoi.

Kaikki mittarit huutavat punaisella

Purran mukaan hallituksen soteuudistus uhkaa kriisiyttää suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen.

– Kyseessä on hallituksen suuri sotepuhallus. Tällä hetkellä kaikki mittarit huutavat punaisella. Varoitimme tästä ennen aluevaaleja, mutta meitä ei uskottu, Purra sanoi.

– Mikäli ongelmia ei korjata, koko uudistus on pelkkää lainsäädäntöpaperia, tavoitteita ja suurhankkeita ilman rahoitusta, ilman suunnitelmaa. Onko se sitten seuraava hallitus, joka nämä korjaa ja taikoo jostakin taikoo uudistukselle rahat? Purra kysyy.

– Toistaiseksi hyvinvointialueilla on keskitytty lähinnä palkkaamaan kovapalkkaisia johtajia.

SUOMEN UUTISET