Peruspalveluministeri Aki Lindén ilmoitti, että vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostolle täytyy katsoa pidempi siirtymäkausi. Päätös tehdään todennäköisesti hallituspuolueiden johtajien kesken. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaatii, että myös opposition on päästävä mukaan keskustelemaan hoitajamitoituksesta.

– Taas tarjotaan vain pitkää siimaa vanhuksille ja heidän hoitajilleen. Näin suurta päätöstä ei voi taputella pelkästään hallituksen kesken. Asiasta on saatava keskustelu eduskunnan saliin ja myös opposition on päästävä mukaan keskustelemaan ja neuvottelemaan hoitajamitoitukseen liittyvistä asioista. Olen tehnyt tänään asiasta myös eduskunnan keskustelualoitteen, toteaa hoitajataustainen kansanedustaja Arja Juvonen.

On valitettavaa, että pääministeri ei kommentoi

Juvonen on vaatinut myös pääministeri Sanna Marinilta pääministerin ilmoitusta terveydenhuollon kriisiytymisestä.

– On valitettavaa, että pääministeri ei kommentoi asiaa. Pettymys on suuri, ja se kuului myös kansalaisten suusta viikonlopun torikierroksilla hyvinkin suorin sanoin, kansanedustaja Juvonen kertoo.

Vanhustenhuollossa havaitut syvät ongelmat rävähtivät tietoon vuonna 2019 juuri edellisten eduskuntavaalien alla. Hallitus ei ole kyennyt toteuttamaan eduskunnassa käsiteltyä lakiesitystä maaliin, vaikka aikaa oli paljon.

Hallituksen katteettomat lupaukset

Juvosen mukaan hallituksen lupaus hoitajamitoituksesta on osoittautunut pelkäksi puheeksi paperilla. Pitkän, vuosien mittaisen siirtymäajan siivellä on annettu katteettomia lupauksia ja paistateltu hoitajamitoituksen kuntoonlaittamisteeman alla. Todellisuudessa hallitus on painanut vanhustenhuollon asian villaisella.

– Istuva hallitus jää mieleen siitä, että se onnistui munaamaan mitoituksen voimaanpanon kuhnailulla ja kitsastelulla. Koronakriisiä on käytetty aasinsiltana sille, että henkilöstöä ei ole. Hallitus ei tukenut sotehenkilöstöä koronakriisin aikana riittävästi. Rahallinen koronakorvaus olisi ollut tärkeää, Juvonen muistuttaa.

– Kannustetta alalle lisäävät myös vakituiset, ei-määräaikaiset työsuhteet, hyvät työolot, mahdollisuus vaikuttaa työvuoroihin, koulutuksen oikea-aikaisuus sekä oikea palkka- ja kohtuuhintainen asuntopolitiikka sotehenkilöstölle.

Suomen Uutiset