

Keskustan Petri Honkonen, vihreiden Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton Li Andersson eivät osanneet kertoa. millä sote rahoitetaan. / LEHTIKUVA
Sote uhkaa kaatua rahoituksen puutteeseen, vajetta lähes miljardi euroa – ”Hallitus on taitava tekemään uudistuksia, joille ei varata riittävästi rahaa”
Pääministeri Sanna Marinin hallitus julistaa mielellään toteuttavansa laajoja hankkeita, joiden toteutus kuitenkin kaatuu rahoitukseen. Esimerkiksi kelpaa kovalla kiireellä läpi runnottu soteuudistus, jonka rahoitusongelmat uhkaavat romuttaa uudistuksen jo ennen kuin se on alkanutkaan. SuomiAreenan puoluejohtajapaneelissa Sanna Marinilta ei kuultu ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen, sillä SDP:n puheenjohtaja ei ollut edes paikalla. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sen sijaan tarjosi tuttua konstia rahoitukseen. Kaikki osaavat arvata, mistä on kyse.
Vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy ensi vuonna kunnilta uusille hyvinvointialueille. Soten kustannuksiin on varattu 22 miljardia, joka katetaan pääosin valtion budjetista.
Perussuomalaiset on toistuvasti tuonut esille, että soteen varatut rahat eivät tule riittämään, jolle hallituspuolueiden edustajat tyypillisesti viittaavat kintaalla. Tosiasiat olisi kuitenkin hyvä tunnustaa, sillä ongelmat eivät katoa mihinkään sillä, että ongelmien olemassaolo kielletään.
Perussuomalaisten lisäksi myös esimerkiksi Kuntaliitto lausui jo yli vuosi sitten, että soten alimitoitettu rahoitus uhkaa jo käynnistymisvaiheessa välttämättömien ja kriittisten toimintojen jatkuvuutta.
Krooninen rahapula tiedossa etukäteen
SuomiAreenan eilisessä puoluejohtajapaneelissa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että hallitus on taitava tekemään rakenteellisia uudistuksia, joille ei kuitenkaan varata riittävästi rahaa.
Purra huomautti, että ei ole selvää, voiko sote edes käynnistyä. Uusien hyvinvointialueiden tulisi aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Kroonisen rahanpuutteen vuoksi on epäselvää, mitä oikein tulee tapahtumaan.
– Arvioiden mukaan soten rahoitusvajetta on ainakin miljardin verran, eräiden hyvinvointialueiden kohdalla vajetta on jopa lähemmäs sata miljoonaa euroa. ICT-hankkeet, palkankorotukset, palkkaharmonisaatio, hoitotakuu, hoitajamitoitus – nämä kaikki ovat hienoja asioita, joihin ei kuitenkaan näytä olevan rahaa, Purra sanoi.
Liike Nytin Harry Harkimo oli samoilla linjoilla ja kuvasi sotea ”suurimmaksi sotkuksi” mitä vähään aikaan on tehty, ja josta ei ole saatavissa hyötyä tavan kansalaiselle.
Harkimo komppasi Purraa ja totesi, että sotesta puuttuu vähintään miljardi euroa.
– Sote on nyt pelkkä hallinnollinen uudistus, joka ei tuo lisää hoitoa tai muutakaan hyvää. Jos nämä rahat, mitä nyt käytetään palkkaharmonisaatioon ja it-ratkaisuihin, olisikin käytetty hoitamiseen, olemassa olevaan systeemiin, niin tilanne olisi aivan toinen.
Kesäloma pelasti pääministerin talouskeskustelulta
Kuten tiedetään, pääministeri Sanna Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta.
Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus soten rahoitusongelmiin.
SuomiAreenassa hallitusta edusti opetusministeri Li Andersson. Hän johtaa myös hallituksessa olevaa vasemmistoliittoa, joka on äskettäin esittänyt jälleen Suomen kokonaisverotuksen kiristämistä.
Anderssonilta kysyttiin, eikö vasemmistolla ole koskaan esittää mitään muuta keinoa asioiden korjaamiseen kuin lisätä veroa entisten verojen päälle. Tyypilliseen tapaansa Andersson väisti kysymyksen ja alkoi puhua väestön ikääntymisestä ja ”oikeudenmukaisuudesta”, mikä on vasemmiston kiertoilmaisu sille, että ahkerasti työtä tekeviä ihmisiä rankaistaan sitä enemmän, mitä enemmän he tekevät töitä.
Andersson luetteli pitkän litanian erilaisia soteen liittyviä ongelmia, ja selitti, että hyvinvointipalvelut ”maksavat”.
Purran ohella myös kokoomuksen Petteri Orpo moitti Anderssonia jälkiviisastelusta:
– Mitäs jos olisitte miettineet etukäteen, silloin kun teitte tämän mallin?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyvinvointialueet Harry Harkimo rahoitusvaje puheenjohtajapaneeli hoitotakuu veronkiristykset hoitajamitoitus veronmaksajat palkkaharmonisointi palvelut Riikka Purra Sanna Marin SuomiAreena Petteri Orpo soteuudistus Li Andersson Vasemmistoliitto perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa

Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”

Aluevaltuustojen rahankäyttö selvitettävä pikaisesti – ”Aluevaltuutettujen kokouspalkkiot ovat poskettomia”

Seuraavalle hallitukselle jäämässä ennennäkemätön velkasotku – ”Julkinen taloutemme ei tämän hallituksen politiikalla tule tervehtymään”

79-vuotias Toivo pettyi julkisiin terveyspalveluihin: ”Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio?”

Arja Juvonen: Hallituksen suurin puhallus ja aprillipila toteutumassa – hoitajamitoitus romuttuu

Hallitus munasi hoitajamitoituksen toteutumisen kuhnailulla ja kitsastelulla – Juvonen: Asia on tuotava eduskunnan laajaan keskusteluun kaikkien puolueiden kesken

Purra: On tullut aika alkaa karsia kuntien tehtäviä – ”Pitää alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää”

Hoitajat uhkaavat joukkoirtisanoutumisilla, Purra moittii hallitusta välinpitämättömyydestä soten rahoituksessa: ”Hallitus huolehtinut vain siitä, että se on jyrännyt massiiviset hankkeet läpi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.