Pääministeri Sanna Marinin hallitus julistaa mielellään toteuttavansa laajoja hankkeita, joiden toteutus kuitenkin kaatuu rahoitukseen. Esimerkiksi kelpaa kovalla kiireellä läpi runnottu soteuudistus, jonka rahoitusongelmat uhkaavat romuttaa uudistuksen jo ennen kuin se on alkanutkaan. SuomiAreenan puoluejohtajapaneelissa Sanna Marinilta ei kuultu ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen, sillä SDP:n puheenjohtaja ei ollut edes paikalla. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sen sijaan tarjosi tuttua konstia rahoitukseen. Kaikki osaavat arvata, mistä on kyse.

Vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy ensi vuonna kunnilta uusille hyvinvointialueille. Soten kustannuksiin on varattu 22 miljardia, joka katetaan pääosin valtion budjetista.

Perussuomalaiset on toistuvasti tuonut esille, että soteen varatut rahat eivät tule riittämään, jolle hallituspuolueiden edustajat tyypillisesti viittaavat kintaalla. Tosiasiat olisi kuitenkin hyvä tunnustaa, sillä ongelmat eivät katoa mihinkään sillä, että ongelmien olemassaolo kielletään.

Perussuomalaisten lisäksi myös esimerkiksi Kuntaliitto lausui jo yli vuosi sitten, että soten alimitoitettu rahoitus uhkaa jo käynnistymisvaiheessa välttämättömien ja kriittisten toimintojen jatkuvuutta.

Krooninen rahapula tiedossa etukäteen

SuomiAreenan eilisessä puoluejohtajapaneelissa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että hallitus on taitava tekemään rakenteellisia uudistuksia, joille ei kuitenkaan varata riittävästi rahaa.

Purra huomautti, että ei ole selvää, voiko sote edes käynnistyä. Uusien hyvinvointialueiden tulisi aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Kroonisen rahanpuutteen vuoksi on epäselvää, mitä oikein tulee tapahtumaan.

– Arvioiden mukaan soten rahoitusvajetta on ainakin miljardin verran, eräiden hyvinvointialueiden kohdalla vajetta on jopa lähemmäs sata miljoonaa euroa. ICT-hankkeet, palkankorotukset, palkkaharmonisaatio, hoitotakuu, hoitajamitoitus – nämä kaikki ovat hienoja asioita, joihin ei kuitenkaan näytä olevan rahaa, Purra sanoi.

Liike Nytin Harry Harkimo oli samoilla linjoilla ja kuvasi sotea ”suurimmaksi sotkuksi” mitä vähään aikaan on tehty, ja josta ei ole saatavissa hyötyä tavan kansalaiselle.

Harkimo komppasi Purraa ja totesi, että sotesta puuttuu vähintään miljardi euroa.

– Sote on nyt pelkkä hallinnollinen uudistus, joka ei tuo lisää hoitoa tai muutakaan hyvää. Jos nämä rahat, mitä nyt käytetään palkkaharmonisaatioon ja it-ratkaisuihin, olisikin käytetty hoitamiseen, olemassa olevaan systeemiin, niin tilanne olisi aivan toinen.

Kesäloma pelasti pääministerin talouskeskustelulta

Kuten tiedetään, pääministeri Sanna Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta.

Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus soten rahoitusongelmiin.

SuomiAreenassa hallitusta edusti opetusministeri Li Andersson. Hän johtaa myös hallituksessa olevaa vasemmistoliittoa, joka on äskettäin esittänyt jälleen Suomen kokonaisverotuksen kiristämistä.

Anderssonilta kysyttiin, eikö vasemmistolla ole koskaan esittää mitään muuta keinoa asioiden korjaamiseen kuin lisätä veroa entisten verojen päälle. Tyypilliseen tapaansa Andersson väisti kysymyksen ja alkoi puhua väestön ikääntymisestä ja ”oikeudenmukaisuudesta”, mikä on vasemmiston kiertoilmaisu sille, että ahkerasti työtä tekeviä ihmisiä rankaistaan sitä enemmän, mitä enemmän he tekevät töitä.

Andersson luetteli pitkän litanian erilaisia soteen liittyviä ongelmia, ja selitti, että hyvinvointipalvelut ”maksavat”.

Purran ohella myös kokoomuksen Petteri Orpo moitti Anderssonia jälkiviisastelusta:

– Mitäs jos olisitte miettineet etukäteen, silloin kun teitte tämän mallin?

SUOMEN UUTISET