Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että sote on monin tavoin kriisissä myös hoitajien työtaistelutoimien ulkopuolella, esimerkiksi päivystyksessä ja hoitotakuun toteutumisessa.

Hoitajaliitot Super ja Tehy järjestivät hallituksen esittämää potilasturvalakia, eli niin sanottua pakkolakia, vastustavan mielenosoituksen tänään Helsingissä.

Torstaina hoitajaliitot ilmoittivat edistävänsä hoitajien joukkoirtisanoutumisia ja julistivat kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että sote on monin tavoin kriisissä myös hoitajien työtaistelutoimien ulkopuolella, esimerkiksi päivystyksessä ja hoitotakuun toteutumisessa.

Perussuomalaiset hyväksyy hoitajien lailliset työtaistelutoimet.

– Hyväksyn lailliset lakot eli sen, että hoitajat pyrkivät saamaan palkkaan ja työehtoihinsa parannusta lakolla, Purra sanoo.

Hän oli tänään vieraana MTV Uutisextrassa.

Jopa Sanna Marin kehotti lakkoilemaan

Purra muistuttaa, että tilanne ei ole uusi, saati sitten ”taivaasta tippunut”.

– Pääministeri Sanna Marin viime kaudella jopa kannusti naisvaltaisia aloja työtaisteluun ja jopa yleislakkoon.

Myös Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on viime viikkoina voimakkaasti arvostellut pääministeri Marinia sosiaalisessa mediassa.

Rytkönen on Twitterissa linkittänyt twiittinsä yhteyteen Marinin Twitter-päivityksen vuodelta 2018, jolloin Marin oli SDP:n kansanedustaja. Marinin silloisissa näkemyksissä verrattuna hänen nykyiseen tosiasialliseen linjaansa pääministerinä myöhemmin, vuonna 2022 on havaittavissa selvää ristiriitaa.

”Kuka olisi uskonut, että @Demarit@MarinSanna johdolla @vasemmisto@liandersson tuella sorvaavat lain, jonka tavoite on poistaa sote-alan työntekijöiden oikeus työtaisteluihin kokonaan? Te todella haluatte tuhota tämän alan. Eikö teitä hävetä?” Rytkönen twiittaa.

Soten rahoituksessa vakavia ongelmia

Hoitajien vaatimusten käsittely on työmarkkinaosapuolten käsissä, eikä neuvotteluista ole toistaiseksi saatu tietoa.

Hyvinvointialueiden pitäisi aloittaa tammikuussa 2023, mutta tilanne on edelleen monin tavoin epäselvä, koska rahaa puuttuu paitsi palkkaharmonisaatiosta myös ict-kuluista ja monesta muusta kohteesta.

Purra moittii hallitusta soten huolimattomasta valmistelusta, koska hoitajien palkankorotusvaatimukset tulevat kaikkien muiden riittämättömästi rahoitettujen toimintojen päälle.

– Hallitus ei ole huolehtinut rahasta, vaan vain siitä, että se on saanut jyrättyä massiiviset hankkeet läpi. Kuitenkin hankkeiden täytäntöönpano on vakavissa ongelmissa.

SUOMEN UUTISET