Hoitoalaa järkyttäneestä potilasturvallisuuslaista äänestettiin eduskunnassa tänään. Laki on pakkotyölaki, sillä se antaa aluehallintovirastoille oikeuden murtaa lakkoja ja mahdollistaa työtaistelevien hoitajien pakottamisen töihin. Hallituksen päätöksestä järkyttynyt ja surullinen kansanedustaja Sanna Antikainen pelkää lain karkottavan nykyisetkin hoitajat alalta tai jopa maasta.

Voimaantullessaan potilasturvallisuuslaki rajoittaa voimakkaasti hoitoalan ammattilaisten työtaisteluoikeutta. Jo viime viikolla useat sairaanhoitopiirit hakivat Helsingin käräjäoikeudelta päätöksen lakkojen kieltämisestä, joten aiotut teho-osastojen ja Helsingin kotihoidon hoitajien lakot on tällä hetkellä peruttu.

– Hoitoalan järjestöt peruivat lakot, mutta pakkolaki runnottiin silti läpi pääministeripuolue SDP:n johdolla, vaikka sama puolue vastusti suurieleisesti samanlaista lakia vuonna 2007. Vielä vuonna 2018 Sanna Marin kehotti naisvaltaisia aloja menemään yleislakkoon vaatiakseen parempaa palkkaa, taustoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Nyt, kun Marin on pääministeri ja hoitajat hänen kannustamanaan vaativat raskaalle työlle sopivaa korvausta, puheet haihtuvat savuna ilmaan kuin Antti Rinteen vappusatanen ja tilalle tuli pakkotyölaki.

Uhkaa karkottaa nykyisetkin hoitajat alalta

Hoitoalan tilannetta puitiin myös Ylen Ykkösaamussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) moitti hoitajia lakkojen kohdistamisesta tehohoitoon ja vihjasi hoitajien ajavan letkut irti -toimia.

– Ministeri Lindénin ”letkut irti” -kommentti oli törkeä. Hoitajat eivät halua jättää potilaitaan heitteille saati kiristää työnantajia kenenkään hengellä. Hoitoala on ollut kriisissä jo vuosien ajan, kriisi on kiihtynyt viimeisten kolmen vuoden aikana eikä muutosta asiaan ole tullut. Potilasturvallisuus on päivittäin uhattuna jatkuvan resurssipulan vuoksi, mutta sitä ei korjata millään pakkotyölailla, vaan parantamalla työoloja ja korottamalla palkkoja muiden Pohjoismaiden tasolle.

– Alipalkattu ja aliresursoitu hoitotyö ei kannusta hakeutumaan alalle, eikä tilanteeseen tule muutosta ilman riittävää rahoitusta. Päinvastoin pakkotyölaki uhkaa karkottaa nykyisetkin hoitajat alalta tai jopa maasta, Antikainen kiteyttää.

Suomen Uutiset