Sodan ja pandemian ohella kevättä ovat hallinneet uutiset työtaisteluista. Hoitoalan henkilökunta vaatii palkankorotuksia vastineeksi kuormittavasta työstä sekä koronan aikaisesta venymisestä. Perussuomalaisten Jani Mäkelä pitää vaatimusta ymmärrettävänä, ja myös kansa tukee sitä. Kiistaa kuitenkin mutkistaa se, ettei kunnilla ja sairaanhoitopiireillä ole varaa suuriin korotuksiin.

Perusongelma asiassa on se, että Sanna Marinin (sd.) hallitus ei osoita tarpeeksi varoja hoitoon ja hoitajille. Sen sijaan hallitus pelottelee hoitajia töihin pakkolakien uhalla. Toisin kuin uskoteltiin, alueuudistus ja hyvinvointialueet eivät tuoneetkaan parannusta hoitohenkilökunnan tarpeeseen, työoloihin tai palkkaukseen, vaan kävi niin kuin perussuomalaisetkin varoittivat, että uudistus lisää hallintoa sekä palkkiovirkoja ja piilopuoluetukia.

– Moni ymmärrettävästi kysyy, mihin rahat katoavat. Hallitus velkaannuttaa Suomea noin 7 000 miljoonalla tänä vuonna, ja kansaa verotetaan kaikesta mahdollisesta. Silti vastaus yhteiskunnan tärkeimpien toimintojen pyörittäjille on aina sama: ”Ei ole rahaa”, ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Julkista sektoria tehostettava, turhista menoista leikattava

Mäkelällä on tarjota ongelmaan kaksi ratkaisua. Ensinnäkin julkista sektoria on tehostettava. Pomoportaasta vähentämisen ohella tehostamisen tarvetta olisi myös työnjaossa. Nyt vähää hoitohenkilökuntaa kuormitetaan hoitotyöhön kuulumattomilla kalustohuollon ja tukipalveluiden tehtävillä ja lääkärien työaikaa menee tietokoneiden näppäilyyn. Tehtävien jako on laitettava kuntoon ja hoitohenkilökunnan panos hoitotyöhön.

– Toiseksi suomalaiset pitävät kestämättömänä, että samaan aikaan kun hoitajien palkankorotuksiin ei muka ole laittaa muutamaa sataa miljoonaa, hallitus lisää kehitysapua vastaavilla summilla. Tämä siis entisen yli 1 000 miljoonan vuodessa päälle – jopa Venäjää tukeviin maihin. Näitä ja muita tarpeettomia ulkomaille meneviä rahoja on karsittava raskaalla kädellä ja siirrettävä ne yhteiskunnan perustehtäviin, Mäkelä vaatii.

Suomen Uutiset