

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Juvonen vaatii hoitajien kyykyttämisen ja kurmuuttamisen lopettamista: Pakkolaki ei ole ratkaisu
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaatii hoitajien kyykyttämisen lopettamista pakkolain voimalla. – Pienipalkkaisten sotealan osaajien pakottaminen töihin ja lakko-oikeuden vieminen ei ole ratkaisu sotealan kriisiin. Hoitajien palkkatoive ei ole kohtuuton vaan oikeudenmukainen.
– Hoitajien työtaistelu ei voinut tulla kenellekään edes hallituksessa yllätyksenä. Hoitohenkilökunta on ollut koronakriisin aikana kovilla. Hoitajilta on vaadittu jatkuvaa venymistä. Heitä on milloin pakotettu töihin valmiuslailla, milloin kielletty tulemasta töihin, jos ei ole täyttä rokotesuojaa. Kiitoksia hoitoalalle ei ole juuri kuulunut, eikä työn korostunut vaativuus ja vastuu ole näkynyt tilipussissa, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen.
Nyt hallitus tuo lain, pakkolain, jolla pienipalkkaiset sotealan osaajat pakotetaan töihin sakon uhalla ja heiltä viedään lakko-oikeus.
– Hoitajia kyykytetään ja kurmuutetaan ihan kunnolla. Pakkolain sijaan työnantajapuolen olisi kuultava hoitajien palkkatoive ja saavutettava neuvottelutulos. Palkkatoive ei ole kohtuuton vaan oikeudenmukainen, Juvonen vetoaa.
Lakko-oikeuden vesittämistä on yritetty ennenkin
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun eduskuntaan tuodaan pakkolaki, jolla hallitus yrittää vesittää lakko-oikeuden. Vuonna 2007 eduskuntaan tuotiin vastaava laki. Silloin puheet SDP:stä olivat erilaiset. Heidän lähetekeskustelunsa ryhmäpuheessa sanottiin:
– Hoitajien kokemusta työn raskaudesta ja palkkauksen jälkeenjääneisyydestä ei haluta ymmärtää ja ottaa vakavasti, vaan uskotaan, että pelkkä kutsumus riittää työn motiiviksi edelleen. Hallituksen tulisi nyt osoittaa arvostuksensa terveydenhuoltoa ja sen alalla työskenteleviä työntekijöitä kohtaan, jotta alan tulevaisuus pystytään turvaamaan.
– Hallituksen olisi pitänyt ennakoida tilanne ja vahvistaa kuntataloutta, jotta kuntatyönantajalla olisi paremmat edellytykset neuvotella ratkaisu olemassa olevaan kiistaan. Sekä hallituksen kyvyttömyys ratkaista palkkaongelmaa että hätäavuksi keksitty pakkolaki johtavat pahimmillaan terveydenhuollon syvään kriisiin myös pidemmällä aikavälillä. On pelättävissä, että nyt aikaansaatu sotku entisestään vähentää alan houkuttelevuutta. Yhä harvempi lähtee opiskelemaan hoito- ja hoiva-alalle. Vaarana on myös, etteivät irtisanoutuneet hoitajat enää palaa takaisin entisiin töihinsä.
Mistä johtuu demarien takinkääntö?
– Nyt on pakko kysyä, että mikä näiden argumenttien osalta on perustavanlaatuisesti muuttunut, kun Sanna Marinin SDP:n kanta on kääntynyt täysin päälaelleen Eero Heinäluoman johtamaan puolueeseen verrattuna. Nyt SDP kannattaa ja ajaa tällaista pakkolakia, Juvonen huomauttaa.
Juvonen pitää selvänä asiana, että potilasturvallisuudesta on Suomessa huolehdittava. Marinin hallitus tuntuu kuitenkin olevan kiinnostunut potilasturvallisuudesta ainoastaan silloin, kun se voi sillä varjolla kerätä irtopisteitä. Hoitajamitoituksesta puhuttiin paljon, mutta se toteutui ainoastaan paperilla ja sitäkin ollaan nyt perumassa.
– Todellisiin arjen epäkohtiin ei puututa, ja soteen löytyy lisää rahaa ainoastaan silloin, kun kyse on byrokratian paisuttamisesta, rahan jakamisesta hyväpalkkaisille johtajille ja piilopuoluetukina. Sen sijaan varsinaiselle hoitohenkilökunnalle hallituksella ei ole tarjolla rahaa, vaan ainoastaan kylmää kättä, Juvonen kritisoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sotealan kriisi lakko-oikeus piilopuoluetuki Sanna Marinin hallitus hoitoalan kriisi koronakriisi hoitajamitoitus hoitajat pakkolaki Potilasturvallisuus Byrokratia Eero Heinäluoma SDP Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Hoitajilla on täysi oikeus vaatia parempaa laillisessa lakossa

Perussuomalaisille jäätäviä vastauksia hoitajatilanteesta: SDP:stä väläytettiin jopa veronkorotuksia – Marin antoi ymmärrystä Lindénin valmistelemille pakkolaeille

Suomi velkaantuu ja kansalaisten verotaakka kasvaa, mutta peruspalveluihin ja hoitajien palkankorotuksiin ei riitä rahaa – mihin rahat katoavat?

Vihreät vaatii Suomeen EU:n ulkopuolelta lisää halpatyövoimaa tekemään hoitoalan työt – perussuomalaiset vastustaa jyrkästi

SDP teki takinkäännön Suomen ennätyksen – vastusti hoitajien pakkotyölakeja vuonna 2007, nyt itse sorvaa niitä

Hoitajat uhkaavat joukkoirtisanoutumisilla, Purra moittii hallitusta välinpitämättömyydestä soten rahoituksessa: ”Hallitus huolehtinut vain siitä, että se on jyrännyt massiiviset hankkeet läpi”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Potilasturvallisuus ratkaistaan riittävällä rahoituksella, ei pakkolailla

Juuso: Ei pakkolakeja hoitajille – hoivakriisi pahenee entisestään

Hallitus runnoi läpi hoitajien pakkolain – ”Sanna Marinin puheet haihtuvat savuna ilmaan kuin Antti Rinteen vappusatanen”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.