

LEHTIKUVA
SDP teki takinkäännön Suomen ennätyksen – vastusti hoitajien pakkotyölakeja vuonna 2007, nyt itse sorvaa niitä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää hallituksen esittämää potilasturvallisuuslakia törkeänä takinkääntönä SDP:ltä, joka vuonna 2007 äänekkäästi vastusti samanlaista lakia, mitä itse on nyt sorvaamassa.
Kiistelty potilasturvallisuuslaki tuli eduskunnan käsiteltäväksi keskiviikkona 14.9. Esitys on repinyt sekä hallituksen rivejä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän vastustuksen vuoksi että raivostuttanut hoitoalan järjestöt Tehyn ja Superin. Voimaan tullessaan laki rajoittaisi merkittävästi hoitajien työtaisteluoikeutta.
– Hoitoalan pakkotyölaki kertoo kaiken siitä, miten paljon hallitus arvostaa hoitoalan ammattilaisia. Työolojen tai palkan parantamisesta ei ole puhettakaan, vaan porkkanan sijaan hoitajille tarjotaan lisää keppiä estämällä työtaistelutoimet ja pakottamalla töihin sakon uhalla. Hallitus tuntuu kuvittelevan, että jatkuvan kiireen ja resurssipulan uuvuttamat hoitajat jaksavat töissä paremmin uhkailun voimalla, moittii perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.
– Hoitajat eivät halua jättää potilaitaan oman onnensa nojaan, mutta kahden raskaan pandemiavuoden jälkeenkään mitään parannusta työolosuhteisiin ei ole tullut. Hoitajat on kerta toisensa jälkeen pakotettu venymään äärirajoille, mutta nyt tälle hyväksikäytölle on tehtävä loppu.
Kukaan ei veny loputtomasti
Hoitoalan lakonuhka on seurausta liittojen ja työnantajaa edustavan KT:n riidasta, jota on selvitelty valtakunnansovittelijan johdolla. Työnantajapuoli ei ole suostunut hoitajien palkankorotusvaatimuksiin, vaikka hoitajien palkkataso on noin 20 prosenttia jäljessä pohjoismaisesta tasosta.
– Hoitotyö on raskasta ja erittäin alipalkattua suhteessa työn vaativuuteen. Hoitajat ovat joka ikinen päivä vastuussa ihmishengistä ja huolehtivat potilaistaan kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Työ on pahimmillaan erittäin kuluttavaa henkilöstöpulan aiheuttaman jatkuvan kiireen vuoksi, mutta palkkauksessa tämä ei todellakaan näy. Työnantajat ovat valitelleet hoitajapulaa ja ihmetelleet alanvaihtoa ikään kuin syyt eivät olisi päivänselviä. Monelle hoitotyö on myös kutsumustyö, mutta kukaan ei veny loputtomasti, Antikainen toteaa.
Törkeä takinkääntö
Hoitajien pakkotyölaki on varsinkin SDP:ltä törkeä takinkääntö. SDP nimittäin vastusti äänekkäästi hoitajien työtaisteluoikeuden rajoittamista ollessaan oppositiossa vuonna 2007.
– SDP:n silloinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma puhui vuonna 2007 eduskunnassa ”pakkolainsäädännöstä”. Kuinka kävi 15 vuotta myöhemmin? Nyt pääministeripuolue SDP ajaa pakko- ja orjatyölakeja ja uhkailee hoitajia sen sijaan, että pyrkisi rakentamaan edellytykset sovinnolle, Antikainen tylyttää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pakkotyölaki potilasturvallisuuslaki lakko-oikeus palkankorotukset hoitajapula hoitotyö hoitajat Tehy Super hoitoala Takinkääntö Sanna Antikainen Eero Heinäluoma Vasemmistoliitto SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus esittää laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa lakiin – ”Sen kun vain lampsii erikoissairaanhoidon päivystykseen”

Juvonen vaatii pääministeri Marinilta heti kommenttia sotealan kriisiin: ”Pääministeri sulkee silmänsä yhteiskunnan suurimmalta kriisiltä”

Nuorissa ja opiskelijoissa piilee resurssi hoitoalan kriisiin – Juvonen: Annetaan reippaille nuorille mahdollisuuksia työskennellä vanhustenhoivan alalla lain sallimissa puitteissa

Purra: Hallitus haluaa turvata laittomasti maassa olevien palvelut – toisin kuin suomalaisten

Hoitajat uhkaavat joukkoirtisanoutumisilla, Purra moittii hallitusta välinpitämättömyydestä soten rahoituksessa: ”Hallitus huolehtinut vain siitä, että se on jyrännyt massiiviset hankkeet läpi”

Juuso: Ei pakkolakeja hoitajille – hoivakriisi pahenee entisestään

Meillä on asiaa -videohaastattelussa: Arja Juvonen ja Kaisa Juuso keskustelemassa hoitajien pakkolaeista

Tehyn kovaotteinen järjestöjyrä Millariikka Rytkönen ei niele kritiikkiä SDP-kampanjoinnistaan, vaihtaa puhetyyliä: ”maalitusepisodi, ahdistavaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.