Hoitajamitoitukseen 0,7 ei päästä ensi keväänä, toteavat THL:n tutkijat tänään. THL toteaa selvityksessään, että sitovan mitoituksen nostoa tulisi siirtää vuodella. Kansanedustaja Arja Juvonen ehdottaa hallitukselle opiskelijoiden opintotarjottimen laajentamista siten, että yhä useammat nuoret voisivat toimia avustavissa tehtävissä vanhustenhoivan sektorilla.

– Vuoden lisäaika on vain jonninjoutavaa ajantappoa, mikäli hallitus ei tuo uusia ideoita työelämään ja koulutuspolitiikkaan. On käsittämätöntä, että vaikka hallitus on nuijinut vanhus- ja hoitajamitoituslait, se ei ole keksinyt yhtä ainoatakaan keinoa saada alalle työvoimaa, kansanedustaja Arja Juvonen kritisoi.

Nuorissa ja opiskelijoissa piilee resurssi

Pitkään hoitoalalla ennen eduskuntaa työskennellyt eri aikakausien hoitajapulan nähnyt Juvonen esittää hallitukselle idean, joka liittyy nuorissa ja opiskelijoissa piilevään resurssiin.

– Laajennetaan kaikkien opiskelijoiden, lukiosta toiseen asteeseen, opintokurssitarjotinta niin, että sieltä on mahdollisuus valita hoiva-avustajan opintoihin liittyviä opintokursseja soveltuvina opintoina. Näistä sivuopinnoista saisi opintopisteet kuten esimerkiksi lukiossa saa hygieniapassista, ensiapukurssista ja autokoulusta, Juvonen esittää.

Opinnot voisivat mahdollistaa tietynlaisen työskentelyn vanhustenhoivan sektorilla avustavissa tehtävissä vanhuslain ja työlainsäädännön mahdollistamissa puitteissa. Lain mukaan hoiva-avustaja voi työskennellä välillisessä ja välittömässä vanhustyössä.

Koulutuspolitiikan on kehityttävä lakimuutosten myötä

Opiskelijan erilainen lisäosaaminen avaisi hänelle mahdollisuuksia kesä- ja viikonlopputyöhön sekä omiin ansioihin vanhustenhoivan sektorilla aivan kuten 80- ja 90- luvuilla alan kouluttamattomilla ”vippareilla”, joiksi heitä kutsuttiin, oli.

– He olivat esimerkiksi nuoria, jotka pitivät välivuotta opinnoissaan lukion jälkeen tai jotka olivat opiskelleet täysin muuta alaa. He olivat todella tarpeellisia alalla. Erona entiseen olisi vain nyt se plussa, että nyt töihin tulijoilla olisi jo hoiva-avustajan opintokursseja takataskussaan. Näin alalle saataisiin myös paljon kaivattua sijaistyövoimaa, Juvonen sanoo.

– Koulutuspolitiikan on kehityttävä lakimuutosten myötä, mutta valitettavasti muutosta ei ole vanhuslain jälkeen tapahtunut. Oikea palkkapolitiikka taasen saa jo koulutetut alan ihmiset pysymään alalla. Eli koulutusmahdollisuuksia sekä kesä- ja sivutöitä nuorille ja vakituista työtä sekä kunnon palkkaa kaikille alalla oleville.

Suomen Uutiset