Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaatii pääministeri Sanna Marinia (sd.) antamaan heti ilmoituksen eduskunnalle siitä, miten hallitus aikoo ratkaista terveydenhuollon kriisin. Juvosen mukaan kysymys on potilasturvallisuudesta, huoltovarmuudesta ja yhteiskunnan peruspilareiden ja kantavien rakenteiden ylläpidosta.

– Koko terveydenhoidon sektori on romahtamassa, sillä jos ihminen ei pääse hoitoon tai hänen hoitonsa viivästyy kohtuuttomasti, siitä syntyy myös potilasvahinko ja velvollisuus rahallisiin korvauksiin potilaalle. Kyseessä on inhimillinen, mutta myös taloudellinen näkökulma, varoittaa kansanedustaja Arja Juvonen.

Huonokuntoiset vanhukset makaavat kodeissaan

Ympärivuorokautisia vanhustenhoivapaikkoja on jouduttu sulkemaan niin Espoossa kuin Helsingissäkin kovan hoitajapulan johdosta. Helsingissä paikkoja on suljettuna 14 ja Espoossa 65. (HS 10.8.2022)

– Vanhukset odottavat huonokuntoisina kodeissaan tai ylitäydessä erikoissairaanhoidossa hoivapaikkaa vanhustenhoivan yksiköstä. Laitospaikat on ajettu alas ja lakkautettu. Epärealistinen unelma siitä, että koti on paras paikka vanhukselle, on poksahtanut saippuakuplana ilmaan, Juvonen kertoo.

Maailman onnellisimman maan varjokuva

– Tämänkö pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi tarjoaa vanhuksilleen? Tämä on katastrofi, joka on myös maailman onnellisimmaksi maaksi nimetyn Suomen varjokuva, Juvonen moittii.

Terveydenhuollon kriisi, ruuhkat päivystyksissä ja sairaaloissa sekä vanhustenhoidon suuri henkilöstöpula ovat johtamassa siihen, että henkilöstömitoituksen noston toteutuminen vuonna 2023 eduskunnassa hyväksytyn esityksen mukaan uhkaa romuttua. Hallitus ei ole onnistunut ratkaisemaan kriisiä, joka ei ole yllätys ja johon yhteiskunta ja hallitus olisivat voineet valmistautua ja reagoida ajoissa.

– Pääministerin on kerrottava, aikooko hallitus perua henkilöstömitoituksen voimaantulon, Juvonen vaatii.

Suomen Uutiset