Sitovan hoitajamitoituksen sisältävä vanhuspalvelulain uudistus astui voimaan 1.10.2020. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää uudistusta täysin lässähtäneenä. Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hoitajamitoituksen toteutuksen valvonnasta ja todellisesta vaikutuksesta hoitajien työnkuvaan.

– Hallitus vesitti sitovan hoitajamitoituksen kahdella eri tavalla. Ennen vaaleja nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti, että sitova hoitajamitoitus tasolla 0,7 saadaan voimaan kuin sormia napsauttamalla. Kun hän pääsi itse ministeriksi, niin eipä käynytkään ihan näin, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pohtii.

– Hallituksen vesitetty tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon välittömän asiakastyön henkilöstömitoitus on 0,5 hoitajaa yhtä asiakasta kohti. Kiurun ennen vaaleja lupaama ja julkisuudessa usein nähty luku 0,7 astuu voimaan siirtymäajan päättyessä 1.4.2023, jos nykyinen hallitus on silloin vielä pystyssä.

Hoitajien aika kuluu edelleen tukitöissä

Hoitajamitoituksen määrän lisäksi hallituspuolueista lupailtiin hoitajien työnkuvan tarkentamista, mutta siltäkin osin uudistus tuntuu lässähtäneen.

– Hoitajamitoituksen tavoitteena oli, että hoitajat voivat käyttää työaikaansa varsinaiseen hoitotyöhön tukityön sijaan, mutta kentältä tulleiden viestien mukaan tilanne ei ole käytännössä muuttunut. Hoitajat tekevät edelleen tukitöitä, mikä syö hoitotyöhön käytettävää aikaa. Työnantajien tulee palkata riittävästi osaajia tukitoimintoihin, jotta hoitajilla on tarpeeksi aikaa varsinaiseen hoitotyöhön. Mikäli tilanne ei muutu, viranomaisten tulee puuttua asiaan, Antikainen vaatii.

Hoitajien työolot on saatava kuntoon

Valvira ja Aluehallintovirasto julkaisivat lokakuun lopussa ohjeistuksen liittyen välittömään ja välilliseen työhön, mutta ammattiliittojen mukaan työnantajat eivät suhtaudu asiaan sen vaatimalla vakavuudella.

– Hoitajat ovat olleet kovilla koronakevään ja poikkeustilan aiheuttaman ylikuormituksen vuoksi ja nyt pitkään odotettu hoitajamitoitus vesitetään välinpitämättömien työnantajien toimesta. Monissa muissa maissa hoitohenkilökunnan työrupeama koronakriisin aikana palkittiin rahapalkkiolla, mutta Suomessa hoitajat eivät saaneet hallitukselta ja työnantajiltaan edes lämmintä kättä, vaan hoitohenkilökuntaa kyykytettiin valmiuslailla.

– Alanvaihto tulee kiihtymään entisestään, mikäli työoloja ei saada kuntoon. Hallituksen tulee valvoa, että mitoitusta noudatetaan ja että sen toteutukseen osoitetaan kunnille riittävä rahoitus, joka on korvamerkitty nimenomaan tähän tarkoitukseen, Antikainen painottaa.

Suomen Uutiset