Kansalaiset ovat huolissaan hallituksen aikeista rahoittaa hoitajamitoitus yksityisen terveydenhuollon sairausvakuutuskorvausten pienentämisellä, jolloin lääkärilasku kasvaa. Tällöin hoitajamitoituksen maksumiehiksi ja naisiksi laitetaan sairaat ikäihmiset, jotka tarvitsevat esimerkiksi silmälääkäriä.

– Vetoan ministeri Thomas Blomqvistiin, jonka tittelissä tasa-arvo mainitaan, että naiset säästetään Sanna Marinin hallituksen hirmuiselta kela-korvausleikkurilta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila.

– Julkisella sektorilla ei ole ilman yleislääkärin tutkimusta ja lähetettä saatavilla gynekologia eli naistentautien erikoislääkäriä ja hoitajamitoituksen rahoittaakseen hallitus heikentää naisten asemaa. Nyt jos koskaan kannattaa kysyä päivystäviltä feministeiltä mitä mieltä he ovat hallituksen aikeista heikentää sukupuolista tasa-arvoa! Vihreät edustajatkin ovat unohtaneet Voima-lehden sanoman, että patriarkaalinen yhteiskunta saa kaikki voimaan huonosti.

Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa

Junnila on huolissaan myös kuntien tilanteesta, joiden pitää löytää tarvittavat hoitohenkilöt ja laitoshuoltajat tekemään hoitotyön ohella tehdyt välilliset työt. Pelkästään 0,5:n mitoituksesta puuttuu 120 hoitajaa ja kokonaisuudesta 4 400 uutta hoitajaa. Rahat ja hoitajat puuttuvat.

– Seuraavan 10 vuoden aikana yli 75-vuotiaiden määrä nousee puolesta miljoonasta peräti kahdeksaansataan tuhanteen. Kunnissa on ongelmia sekä väestöllisen, että taloudellisen huoltosuhteen kanssa. Hoitajista on pulaa kasvukeskuksissakin, joten muuttotappiokunnat ovat todellisessa pinteessä.

– Miten tähän on varauduttu? Onko huomioitu teknologista kehitystä? Esimerkiksi lääkeannostelurobotit, joita tehdään Salossa, ovat hyvin tärkeitä kotihoidon tukena, jotta hoitajien työtaakka helpottuu ja asiakkaan tarpeet voidaan paremmin huomioida, Junilla toteaa.

Muutaman tunnin hommaa ei vieläkään hoidettu

Vaalien alla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi, kuinka hoitajamitoitukseen menee vain muutama tunti.

– Vaalihuoneistojen sulkeutumisesta on toteutumiseen eli aprillipäivään 2023 mennessä kulunut 34 732 tuntia. Ajatelkaa, 34 732 tuntia, eikä ministeri Kiuru ole paikalla, kun asiaa käsitellään.

– Kuu Kiurusta kesään, puolikuuta hoitajista, desimaaleista vähäsen, rahoituksesta ei tietoakaan! Junnila veisteli tänään eduskunnassa.

SUOMEN UUTISET