Sosiaali- ja terveysministeriön ilmoitus lakiesityksen siirtymisestä hamaan tulevaisuuteen on merkki siitä, että hoitajamitoitusta ei ole tulossa. Hallitus näyttää luovuttaneen tämän asian, toteaa kansanedustaja Arja Juvonen.

– Ymmärrän asian haasteellisuuden, mutta en luovuttamista. Vaikeassa paikassa ei saa luovuttaa, vaan on taisteltava kahta kovemmin. Hoitajamitoitusasia olisi pitänyt ajaa eteenpäin torpeidon lailla, ei puolivaloilla. Hoitajamitoituslakiesityksen jurraaminen paikallaan on surullista, sillä kohteina ovat suomalaiset vanhukset, meidän kunniakansalaisemme, Arja Juvonen muistuttaa.

Selityksiä selitysten perään

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kertoi, että henkilöstömitoituksen (hoitajamitoitus) esitysluonnosta käsitellään tällä hetkellä lainsäädännön arviointineuvostossa. Luonnoksen on käytävä myös kuntatalouden ja -hallinnon neuvottelukunnan pöydän kautta, sillä sen vaikutukset kuntien toimintaan on arvioitava.

Kumpulainen sanoi, että hallituksen ero ja sitä seurannut lyhyt toimitusministeristön jakso hidastivat lainvalmistelua, mutta henkilöstömitoitusesityksen valmistuminen olisi joka tapauksessa venynyt teknisen valmistelun vuoksi yli joulun (Helsingin Sanomat 14.12.2019).

– Aina selityksiä, mutta tällä kertaa ei edes hallitukselta itseltään vaan virkamieheltä. Hallituksen olisi itsensä pitänyt tiedottaa asiaa, eikä piiloutua virkamiehen selän taakse. Hallituksen katteettomat lupaukset satuttavat koko yhteiskuntaa ja antavat signaalin, että sanoistaan ja lupauksistaan ei tarvitse kantaa vastuuta, Juvonen kritisoi.

Hallitus välttelee vastuutaan

Juvonen muistuttaa, että lakiesitys piti tuoda tämän vuoden aikana ja sen piti olla vain yksi virke. Hallitus selittää ja vetoaa lainvalmistelun teknisiin seikkoihin, lainarviointineuvoston toimintaan tai lausuntokierroksen vaikeuteen.

– Kesällä kuulimme, että lausuntoja lakiesitykseen ei saada, koska on kesä. Kun ministeriön virkamies Kumpulainen kertoo, että hallituksen ero ja oma sekoilu on myös ollut sotkemassa hoitajamitoituksen etenemistä, niin on ihan oikeasti kysyttävä, että eikö hallituksen tulisi korjata mokansa, kantaa vastuunsa ja työskenneltävä kahta rivakammin hoitajamitoituksen saattamiseksi eduskunnan käsittelyyn ja voimaan. Kadotettu aika on otettava kiinni, eikä seliteltävä. Selitykset ovat jo ylinoloja.

– Hallituksen ja lausunnonantajien on työskenneltävä rivakammin. Niinhän hoitohenkilöstökin työskentelee. Vanhukset tarvitsevat ja odottavat hoitoa 24/7. Vanhustenhoidon kenttä ei nuku tai lomaile. Siellä ei myöskään mokailla työvuoroissa. Joku hoitaa aina työpäivän ja venyy tunnollisesti ilman selityksiä. Hoitoala kantaa vastuunsa. Hallitus taasen vain välttelee vastuutaan hoitajamitoituksessa, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET