Perussuomalaiset hiillosti tänään hallitusta suullisella kyselytunnilla hoitajamitoituslupauksen pettämisestä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi eilen, että SDP:n ennen vaaleja lupaamaa ja jopa hallitusohjelmaan kirjattua hoitajamitoitusta ei käytännössä voida toteuttaa, sillä rahaa ei ole.

– Eikös hallitusohjelman lupaus ollut säätää hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä? perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen huomautti.

Reijonen totesi, että hoitajia tarvitaankin kipeästi lisää, sillä väestön vanhenemisen myötä hoidettavien määrä ja hoidon tarve kasvavat koko ajan. Hoitajat ovat Reijosen mukaan jo nyt jaksamisen äärirajoilla.

Hallitus ei anna tarvittavia määrärahoja

THL:n laskelman mukaan hoitajamitoituksen korjaamiseen tarvittaisiin lisää rahaa vajaat 200 miljoonaa vuodessa. Hallitusohjelmassa kuitenkin todetaan, että kauden päättyessä mitoituksen nostamiseen on käytössä vain 70 miljoonaa vuodessa.

– Kun rahoituksesta puuttuu 130 miljoonaa, hallituksen lupauksista puuttuu uskottavuus. Tarvitaan rahan lisäksi myös hoitajia. Moni koulutettu hoitaja on lähtenyt ulkomaille töihin tai työskentelee muissa töissä, koska hoitotyöstä maksettava palkka ei vastaa työn raskautta, Reijonen totesi.

– Onko hallituksen arvopohja todella se, että laitatte satoja miljoonia Afrikkaan, kun vanhusten hoivasta puuttuu 130 miljoonaa? Reijonen kysyi Rinteeltä.

Pääministeri Rinne vastasi, että 0,7:n hoitajamitoitus tullaan kirjaamaan lakiin. Keinot ja resurssit hoitajamäärän lisäämiseksi jäivät kuitenkin vastauksessa hyvin epäselviksi.

Hallituksen tulee priorisoida

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra totesi, että politiikassa on kyse allokaatiosta ja priorisoinnista. Perussuomalaiset ovat huomauttaneet, että hallitus korottaa tuntuvasti muun muassa kehitysapua. Korotus riittäisi kattamaan 130 miljoonan euron vajeen hoitajamitoituksessa.

– Rinne sanoo, että rahaa ei ole, mutta teidän pitäisi myös osata myös priorisoida. Oletteko te valmiita priorisoimaan ja miten te priorisoitte, jotta suomalaiset vanhukset saavat hoitoa? Purra kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) toisti, että sitova hoitajamitoitus tulee, mutta ei hänkään vastannut priorisointiin saati resurssien riittävyyteen mitään.

SUOMEN UUTISET