Kuntamarkkinoiden puoluejohtajien paneelissa pääministeri Antti Rinne (sd.) myönsi, ettei kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksia voida toteuttaa rahanpuutteen vuoksi. Rinteen mukaan 0,7:n hoitajamitoitus, seitsemän päivän hoitotakuu ja tuhat uutta lääkäriä saadaan, mutta tarvittaisiin vielä yli 4000 uutta hoitajaa ja lääkäriä eikä näihin ole varaa.

– Rinteen puheet siitä, kuinka kuulemma kaikki ennen vaaleja luvattu on tulossa, mutta ettei rahaa ole, kuulostavat yhtä ihmeelliselle kuin Rinteen aiemmat puheet PostiSotesta, perussuomalaisten Sanna Antikainen ihmettelee.

”Omia tovereita ei unohdettu”

SDP pääsi hallitukseen lupaamalla toteuttaa 0,7:n hoitajamitoituksen. Hallitus on valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa varannut rahaa hoitajamitoitukseen 2 prosenttia vaaditusta. Hallituksen ministerien erityisavustajiin on varattu lähes 50 % lisää rahaa.

– Hallitus on unohtanut vanhukset ja hoitajat. Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit valehtelivat törkeästi ennen vaaleja ja nyt kaikki sairaat vanhukset ja väsyneet hoitajat on unohdettu. Samaan aikaan omia tovereita ei unohdettu, kun kaikille järjesteltiin paikat hallituksen avustajakaartissa, Antikainen tylyttää.

Hallitusohjelmassa todetaan, että seitsemän päivän hoitotakuu vaatisi THL:n laskelmien mukaan 1 600-2 600 lääkäriä lisää. Hoitajamitoituksen toteutus taas vaatisi jopa 4 000 hoitajaa. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton mukaan hoitajamitoituksen toteuttaminen vaatisi lisää rahaa 250 miljoonaa.

SUOMEN UUTISET