Hoivajätti Esperi Care lopettaa Kristiinankaupungissa sijaitsevan Ulrikakodin toiminnan. Kodin hoitovastuu on ollut kaupungilla jo tammikuusta alkaen, jolloin Valvira keskeytti hoivakodin toiminnan laiminlyöntien takia.

Jatkossa hoiva toteutetaan Kristiinankaupungin omassa hoivassa, kertoo Ilta-Sanomat (22.8.).

– Vaikka yksi laiminlyöntejä tehnyt ja epäinhimillisesti ja törkeän väärin toiminut yksityinen hoivajätti lopettaakin toimintansa yhdessä kaupungissa, se ei tarkoita, että asiat olisi valtakunnallisesti hyvin. Emme saa tuudittautua siihen uskoon. Vanhustenhoidon tilanne on edelleen erittäin vakava ja kriisialtis. Elämme veitsen terällä, muistuutta kansanedustaja ja perussuomalaisen puolueen 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen.

Halvaantunut vanhus elää pelossa

Juvonen kertoo saaneensa tänä aamuna tietää Aluehallintovirastolle lähteneestä valituksesta, jonka oli tehnyt 89-vuotias halvaantunut vanhus eräästä hoivayksiköstä pääkaupunkiseudulta.

– Hoivapaikan asukkaista kaikki ovat liikuntakyvyttömiä ja autettavia. Henkilöstön määrä on kuitenkin valituksen jättäneen vanhuksen mukaan liian alhainen ja osaavaa henkilökuntaa puuttuu.

– Vanhus kertoo potiiasturvallisuuden olevan heikko ja kärsivänsä turvattomuudesta ja pelosta muun muassa potilassiirroissa pyörätuolista siirrettäessä. Siirtoja tehdään vain yhden hoitajan voimin. Mitä Suomen hallitus vastaa tähän? Juvonen kysyy.

Ministerit levittelevät käsiään

Juvonen muistuttaa, että hoitajamitoitus on määriteltävä hoivayksiköissä todellisen hoivan tarpeen mukaan.

– Eli juuri näissä erittäin raskaissa hoivapaikoissa sen on oltava reilusti enemmän kuin nykysuositus 0,5. Tämänhän sanoo järkikin. Hallituksen tulee antaa tästä käsky hoivatoimijoille heti, Juvonen vaatii.

– Nykysuositus on kuitenkin se, mitä hoivayksiköt noudattavat, sillä aikaansaamaton ja hoitajamitoitusasiaa täysin ponnettomasti eteenpäin vienyt hallitus ei ole halunnut hoitaa asiaa pikana kuntoon. Se olisi ollut kylläkin mahdollista tehdä heti vaalien jälkeen, mutta sosiaali- ja terveysministeriön ministerit Krista Kiuru ja Aino-Kaisa Pekonen eivät asiaa kyenneet tekemään. Ministerit eivät ole tositilanteen tasalla. Suuri metakka vanhustenhoidon parantamisesta ennen eduskuntavaaleja poiki Antti Rinteelle pääministeriyden, mutta siihen ne teot sitten jäivätkin.

Kiireelliset asiat hoidettava heti

Hoitajana työuransa tehneenä ja satunnaisena keikatyöntekijänä edelleen työskentelevä Juvonen sanoo olevansa erittäin huolestunut ja pettynyt tällaisen politiikan uskottavuuteen.

– Jos jotakin tulee luvanneeksi, niin kyllähän asia on pidettävä vireillä, esillä ja työn alla. Kiireelliset valtakunnan asiat on hoidettava heti. Tuotiinhan tiedustelulaitkin perustuslakimuutoksineen eduskunnan käsittelyyn pikana. Niissä ei kuhnailtu.

– Hoitajamitoitusasiassa sika söi kuitenkin matkalla eväät ja kärsijöinä ovat sataa vuotta lähestyvät vanhukset ja heidän läheisensä ja hoitajansa, Juvonen moittii.

”Tämä on törkeyden huippu”

Sosiaali- ja terveysministeriö on kertonut, että hoitajamitoitus on lähdössä lausuntokierrokselle syksyllä.

– Asiaa on pitkitelty yli kesän pitkälle syksyyn ja hoitoalan, vanhusten ja heidän läheistensä annetaan ymmärtää, että kyllä tässä edetään kunhan ehditään. Annetaan kuin venyvää siimaa, jonka uskotaan pitävän edes jotenkin toivoa yllä.

– Tämä on törkeyden huippu ja kyseessä ei ole ainoastaan äänestäjien vaan myös vanhusten, liki satavuotiaiden, huijaus. Niin törkeää, ettei enää sanotuksi saa, Juvonen kritisoi hallituksen toimintaa.

SUOMEN UUTISET