Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso epäilee, että hallituksella ei ole aikomusta täyttää lupausta hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Vielä ennen vaaleja lähes kaikki puolueet lupasivat pikimmiten nostaa hoitajamitoituksen ympärivuorokautisessa hoivassa 0,7:ään hoitajaan.

– Silloin sen laskettiin maksavan 200-250 miljoonaa euroa. Se lupaus löytyy nyt hallitusohjelmasta, mutta hallitusohjelman liitteestä käy ilmi, että tälle on varattu rahaa vain 70 miljoonaa euroa. Jokainen ymmärtää, että tällä rahalla saadaan vain murto-osa siitä, mitä te olette äänestäjillenne luvanneet, Kaisa Juuso huomauttaa.

– Syvä pettymyksen aalto tulee käymään hoitajien, vanhusten ja heidän omaistensa parissa. Pettymys on suuri ja luottamus poliitikkoihin saa taas kolauksen. Kuka viitsii kohta enää äänestää? Kuka uskoo enää sanaakaan siitä, mitä te ja me ennen vaaleja lupasimme?

Hoitajia kyllä on – toisin kuin väitetään

Juuso toteaa, että on virheellistä väittää, ettei hoitajia olisi tarpeeksi. Arvioiden mukaan mitoituksen nosto vaatisi 4 000 uutta hoitajaa. Juuson mukaan hoitajia kyllä on, mutta he tekevät jotain muuta kuin hoitotyötä.

– Ongelma ei ole siinä, etteikö meillä olisi hoitajia, vaan siinä, että he pakenevat hoitotyöstä ja että heille on sälytetty työtehtäviä, jotka eivät kuulu hoitotyöhön.

– On resurssien tuhlausta teettää ruuanlaittoa, siivousta ynnä muuta vastaavaa koulutetuilla hoitajilla. Osa tuosta 4 000 hoitajan puutteesta korjautuisi jo sillä, että palkattaisiin näihin avustaviin tehtäviin lisää keittiötyöntekijöitä ja siivoojia, Juuso kertoi.

Hoitajapako on suuri ongelma

Muut alat sekä Norja ja Ruotsi houkuttelevat paremmilla palkoilla ja paremmilla työehdoilla runsaasti hoitajia. Myös hoitajien rokotuspakko Suomessa ajaa hoitajia muualle töihin. Muissa pohjoismaissa tätä pakkoa ei ole.

– Totuus on, että suomalaiset hoitajat ovat alipalkattuja, pakkorokotettuja, ylityöllistettyjä ja aliarvostettuja.

– Joku viime hallituskauden ministereistä – en muista kuka – esitti ratkaisuksi tuontihoitajia Filippiineiltä. Toivottavasti tämä hallitus ei koskaan vajoa näin alas. Suomalaisten hoitajien koulutus, työmoraali ja ammattitaito ovat kysyttyä valuuttaa ulkomailla. Meidän pitää ymmärtää tehdä kaikkemme, että he jäisivät Suomeen ja tekisivät hoitotyötä Suomessa, Juuso painottaa.

Ensimmäinen askel hoitajien työviihtyvyyden ja työtaakan korjaamiseksi vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa on Juuson mielestä nostaa hoitajamitoitus luvattuun 0,7:ään mahdollisimman nopeasti.

SUOMEN UUTISET