Hoitajamitoituksen saattaminen lakiin on yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Joko Antti Rinne (sd.) on ottanut asian esille hallitusneuvotteluissa ja voiko hän kertoa suomalaisille, miten asia etenee? kysyy kansanedustaja ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Arja Juvonen.

Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään ja sen kirjaaminen lakiin oli kaikkien puolueiden, lukuun ottamatta kokoomusta, kanta viime eduskuntakauden lopussa ja myös eduskuntavaaleissa.

Kokoomus jatkaa jarruttamista

Syynä aiheen ajankohtaisuuteen ja puolueiden yhteiseen tahtotilaan olivat julkisuuteen paljastuneet vakavat laiminlyönnit vanhustenhoidon kentältä. Puuttuva henkilöstö ja ”haamuhoitajat”(hoitaja, jonka nimi on työvuorolistalla, mutta joka ei ole töissä) oli yksi vakavimmista esiin nousseista asioista.

– Tiistain eduskunnan salikeskustelussa vasemmalta oikealta oppositioryhmä kokoomuksesta kuului kuitenkin jo epäilyksen sarkastista ääniä, kun edustaja Ben Zyskowicz totesi, että hoitajamitoitusta 0,7 ei tultaisi saamaan lakiin ja voimaan, kansanedustaja Arja Juvonen ihmettelee.

– Tähän on todettava, että mikäli kokoomus on edelleen sitä mieltä, että hoitajamitoitusta ei tulisi kirjata lakiin, on todellakin suomalaisten vanhusten, omaisten ja hoitajien onni, ettei kokoomus ole hallitusneuvotteluissa. Hoitajamitoitusasiassa minkään puolueen ei tulisi olla vastarannan kiiskenä. Kyse on nyt siitä kuuluisasta arvopohjasta.

Vanhusten asiat ensin kuntoon

Juvosen mielestä lakiin kirjattu hoitajamitoitus ja sen luoma turva vanhustenhoidon kentälle on myös sote-uudistuksessa tärkeintä.

– Suomalaisen vanhuksen asiat on laitettava ensimmäisenä kuntoon, sillä vanhustenhoidon laiminlyöntien ja aliresurssoinnin tila on ollut Suomessa niin järkyttävä. Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on rakennettava kuin palapeli konsanaan. Ydin palat ensin kohdalleen, Juvonen muistuttaa.

Vain koulutettuja hoitajia hoitotyöhön

Hoitajamitoituksen lisäksi vanhuslakiin on Juvosen mukaan tehtävä kirjaukset myös siitä, mitkä ammattiryhmät lasketaan hoitajamitoitukseen ja vastuullisen hoitotyön, lääkehoidon ja hoitotoimenpiteiden tekijöiksi.

– Henkilön tulee olla hoitoalan koulutuksen omaava henkilö. Hoiva-avustajille on mahdollista luoda sellainen työnkuva, jossa he ovat tukemassa hoivatyön avustavissa tehtävissä kuten viriketoiminnassa, vanhusten ulkoilemisen mahdollistajana ja muissa arkiaskareissa, Juvonen vaatii.

SUOMEN UUTISET