SDP:n Antti Lindtman kertoi virheellisesti Savon Sanomien haastattelussa (3.3.2019), että perussuomalaiset olisivat olleet hyväksymässä vanhustenhoidon hoitajamitoituksen heikentämistä.

– Lindtman viitannee lausunnollaan vuoden 2015 hallituksen aikomukseen heikentää hoitajamitoitusta, mutta jota ei kuitenkaan tehty. Tähän vaikutti perussuomalaisten kanta asiaan, sillä mielestämme kyseessä oli kohtuuton ja väärä säästötoimi, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– Toimin jo silloin perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaavana ja ilmoitin hallituspuolueiden edustajille, että hallituksen linjaus heikentää hoitajamitoitusta ei käy perussuomalaisille.

Hoitajamitoituksen heikennyksestä riskikartoitus

Juvonen kertoo laatineensa tuolloin SWOT-analyysin, eli riskikartoituksen siitä, mitä vaikutuksia hoitajamitoituksen heikentämisellä olisi.

– Kun olin saanut faktat pöytään, esittelin analyysin Eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa avoimessa yleisötapahtumassa. Sen jälkeen välitin analyysin tulokset muun muassa Juha Sipilän (kesk.) ja Petteri Orpon (kok.) ministeriöihin.

– Olikin hieno tunne, kun pääministeri Sipilä kiinnostui asiasta ja pyysi minua keskustelemaan aiheesta silloisen ministeri Juha Rehulan (kesk.) kanssa. Rehula oli asiaan perehtynyt ministeri ja kuunteli tarkalla korvalla huoleni. Lisäksi Rehula oli ministerinä koko ajan aktiivinen kuuntelija liittyen saattohoitoteemaan, johon liittyvää lainsäädäntöä olin ajanut vuosia eduskunnassa.

Demarit katsokoon peiliin

Juvonen ihmettelee, miksi Lindtman syyllistää perussuomalaisia hoitajamitoituksen heikentämisestä, vaikka ikäihmisten palvelujen laatusuositusta heikennettiin nimenomaan SDP:n hallituskaudella puolueen pitäessä sosiaali- ja terveysministeriön salkkua. Tuolloin laatusuosituksia heikennettiin vuoden 2008 suosituksen tasosta siten, että ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitushaitaria 0,5 -0,8 laskettiin pohjalukemaan eli 0,5:een.

– Hoitajamitoituksen luku 0,5 juontaa siis juurensa vuoteen 2013. Tätä lukua ei ole heikentänyt nykyinen istuva hallitus, eivätkä siinä hetken mukana olleet perussuomalaiset.

– Vuoden 2013 hoitajamitoituksen heikennyksestä johtuen tein välittömästi vuonna 2014 lakialoitteen, jossa esitin, että hoitajamitoitus 0,7 kirjattaisiin lakiin. Hoitajana olen vahvasti sitä mieltä, että juuri tuo heikennys pohjalukuun 0,5 on aiheuttanut sen, että vanhustenhoidon taso on romahtanut. Tämä on johtunut siitä, että hyvän hoitajamitoituksen lukuja 0,6-0,8 ympärivuorokautiseen hoivaan ei ole enää suosituspohjassa ja toimijat eivät ole enää pitäneet niitä suositeltavina, Juvonen summaa.

Muutos 5.3.2019 klo 22:16 – täsmennetty Juha Rehulaan liittyvää kommenttia.

SUOMEN UUTISET