Perussuomalaisten kansanedustaja ja pitkään vanhustenhoidossa hoitajana työskennellyt Arja Juvonen kiittää kaikkia niitä puolueita, jotka ovat jo ilmoittautuneet olevansa valmiita sitomaan vanhustenhoidon hoitajamitoituksen lakiin. Ilmoituksia on tullut sekä oppositiosta että keskustan eduskuntaryhmältä. Myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) on ilmoittanut myönteisen kantansa. Vain kokoomus on esittänyt vastustavansa asiaa.

Arja Juvonen kertoo yrittäneensä takoa hoitajamitoitusasiaa eri hallitusten pöytiin jo kahdeksan vuotta.

– Se on ollut kuin kivireen vetämistä kuoppaisella tiellä. Ymmärrystä ei ole ollut, vaan selityksiä sen vastustamiselle on kuultu monen moisia. Samaan aikaan vanhukset ovat kärsineet ja hoitajat luhistuneet työtaakkansa alle, Juvonen sanoo.

Nykyinen istuva hallitus yritti jopa laskea hoitajamitoitusta entisestään eli 0.5:stä 0,4:n tasolle, Juvonen muistuttaa.

Viestejä kentältä ei ole kuunneltu

– Tämä kaikki on ollut sulaa järjettömyyttä. Onko hallitus kertaakaan kuullut niitä ihmisiä, joita asia koskee? Omaisia, potilaita, hoitajia? Suomen lakien mukaan jokaiselle on taattava ihmisarvoinen elämä ja hyvä hoito.

Juvosen mielestä eduskunnassa ei olla kärryillä vanhustenhoidon tilanteesta, eikä hallituksissa asiaa ole pidetty tärkeänä.

– Ei ole myöskään uskottu niitä viestejä ja niitä mahdollisia potilasvahinkoepäilyjä, joita vanhustenhoidon kentältä on nostettu esiin. Kodeista on löytynyt riutuneita vanhuksia, palvelutaloista menehtyneitä vanhuksia. On ollut riittämätöntä hoitoa, sillä ei ole ollut hoitajia. Kyllä meille on näytetty lukuisia merkkejä, Juvonen sanoo.

”Orpon kommentit ovat kuin jääluolasta”

Puheiden aika on nyt ohi ja näyttäisi sille, että ryhdymme toimimaan nyt joukkovoimalla kaikkien puolueiden paitsi kokoomuksen kanssa, Juvonen iloitsee.

– Tästä kaikille mukana oleville puolueille kiitos.

– Kokoomuksen vastustus taasen tässä asiassa osoittaa puolueen todellisen luonteen. Ministeri Petteri Orpon kommentit liittyen hoitajamitoituksen saattamiseksi lakiin ovat kuitenkin kuin jääluolasta. Kylmää ja kovaa on kokoomuspolitiikon sydän, Juvonen napauttaa.

Suomen Uutiset