Eduskunnassa on käyty tänään keskustelua vuoden 2019 lisätalousarviosta. Hallitus kohdistaa lisäresursseja muun muassa vanhustenhoidon valvontaan eli Valviran, oikeuskanslerin viraston ja THL:n toimintaan 720 000 euroa.

– On hyvä, että vanhustenhoidon valvonta saa osakseen lisäresursseja, mutta se ei suinkaan riitä. Hallitus antaa ensiapua, mutta ei ratkaisuja. Vanhustenhoito tarvitsee lisäkäsiä, mutta koska meiltä puuttuu niitä, hallitus kohdistaakin vanhustenhoitoon lisävalvontaa, sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaisten kansanedustaja ja valiokuntavastaava Arja Juvonen toteaa.

”Hölmöläisten matontekoa”

Juvonen sanoo useiden hallitusten tehneen virheitä, joiden satoa suomalainen vanhustenhoito ja vanhukset nyt niittävät.

– Vanhustenhoidon alennusmyynnin syy on hoitajamitoituksen heikennys, joka tehtiin vuoden 2008 ikäihmisten palvelujen laatusuosituksen ja siihen sisällytettyjen hyvien lukujen 0,7-0,8 jälkeen. Vuonna 2013 hyvää hoitajamitoitusta laskettiin tyydyttävään 0,5:een.

– Tämä on kuin hölmöläisten matontekoa. Tästä syystä tarvitsemme nyt sitten valvontaa, sillä eihän liian vähäisillä hoitajan käsillä vanhuksia hoideta. Mutta se ei ole hoitajien eikä hoidettavien vika, se on hallituksen vika. Nyt tulisi keskittyä siihen ongelman ytimeen eli siihen, mitä korjausliikkeitä tulisi tehdä. Hoitajamitoituksen 0,7 kirjaaminen vanhuslakiin on siihen ensiaskel, Juvonen toteaa.

Hoitaminen on raskasta vuorotyötä

Juvosen mielestä Suomeen tarvitaan vanhustenhoidon laatutakuu.

– Laatu lisääntyy hoitajien riittävillä käsipareilla, mutta myös hoitoalan hyvät työolosuhteet, henkilöstön työhyvinvointi ja hoitoalan vetovoimaisuus on turvattava. Myös palkkapolitiikalla on iso osuus siihen, miten houkuttelevana vanhustenhoidon ammatit nähdään. Ala on raskasta vuorotyötä.

– Kysyin ministeri Petteri Orpolta (kok.), aikooko hallitus tuoda hoitajamitoituksen lakisääteiseksi, mutta tähän ei tietenkään tullut vastausta. Hallitus kuvittelee, että vanhukset hoidetaan hyvällä tahdolla. Tämähän on nyt vastuutonta kerrakseen, Juvonen toteaa.

SUOMEN UUTISET