Ylen aamu-tv:n vaalitentissä vieraillut Laura Huhtasaari painottaa, ettei Suomeen tarvita halpatyövoimaa ulkomailta. – Jo nyt meille tulee matalapalkka-aloille ihmisiä ja sitten veronmaksajat joutuvat kompensoimaan heidän elämisensä täällä, koska he eivät tule toimeen pienillä palkoilla.

Seuraavalla vaalikaudella eduskunnan tehtäväksi tulee sosiaaliturvauudistus. Perussuomalaisten linjauksen mukaan Suomen sosiaaliturva kuuluu suomalaisille, ja Laura Huhtasaarelta pyydettiin tarkennusta tähän.

– Suomen valtio on perustettu pitämään huolta suomalaisista. Sosiaaliturvan ja hyvinvoinnin yhtälö ei toimi, jos siinä ei ole rajaa. Perussuomalaisten teema vaaleissa onkin ”Jotain rajaa”.

Omat kansalaiset etusijalle

Huhtasaari huomautti, että jotta sosiaaliturva olisi toimiva, niin silloin Suomessa pitää olla riittävästi ihmisiä töissä.

– On luotava positiivinen kierre, jossa suomalaiset uskaltavat perustaa yrityksiä. Me katsomme, että Suomen valtion tulee huolehtia ensisijaisesti suomalaisista.

Vastakkainasettelu on välttämätöntä

Huhtasaarelta kysyttiin, onko maahanmuuton vastustaminen perussuomalaisten patenttiratkaisu kaikkiin ongelmiin. Huhtasaari vastasi, että kysymys on lähinnä julkisen rahan käyttämisen priorisoinnista ja asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen.

– Rahan kautta kaikki on vastakkain. Me esimerkiksi käytämme nyt kotouttamistoimiin saman verran rahaa kuin vaikka esillä ollut hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi.

– Ja mitä työvoiman saatavuusharkintaan tulee, niin jo nyt meille tulee matalapalkka-aloille ihmisiä ja sitten veronmaksajat joutuvat kompensoimaan heidän elämisensä täällä, koska he eivät tule toimeen pienillä palkoilla. Tilastollisesti ihmisten, jotka ovat tulleet matalapalkka-aloille töihin, työllisyysaste on kolmen vuoden jälkeen jopa matalampi kuin kantasuomalaisilla.

Miksi pahentaa huoltosuhdetta?

Huhtasaarelta kysyttiin, kuka meitä jatkossa hoitaa, kun oma väestörakenteemme on sellainen, että vanhusväestö kasvaa ja samalla työikäisten osuus vähenee.

– Jos me teemme sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka pahentaa huoltosuhdetta, niin silloin sen vaikutukset rahoituspohjaamme ovat negatiiviset eikä positiiviset. Miksi me haluaisimme pahentaa huoltosuhdettamme? Siksi tarvitsemme maahanmuuton pelisäännöt uusiksi, Huhtasaari sanoi.

Suomen rakentajista pidettävä huolta

Ylen toimittaja tivasi, kuka jatkossa hoitaa vanhukset, kun hoitavia käsiä on entistä vähemmän. Huhtasaari huomautti, että Suomessa on tälläkin hetkellä hyvin paljon maahanmuuttajia, joiden työllisyysaste on heikko ja että he eivät hoida tälläkään hetkellä suomalaisia vanhuksia.

– Vanhukset pitää ehdottomasti hoitaa jatkossakin. Suomen rakentaneista ihmisistä on pidettävä huolta ja resurssit on suunnattava heille. Väestöpyramidi kyllä korjaa itse itseään ajan kanssa, mutta ei ole mitään syytä pahentaa huoltosuhdetta entisestään, Huhtasaari painotti.

SUOMEN UUTISET