Perussuomalaisten Helsigin kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen haluaa muistuttaa omaishoitajien panoksesta tärkeässä hoitotyössä.

– Viimeaikainen uutisointi hoivapalveluiden hoitajamitoituksesta ja sen puutteesta on ollut erinomainen herätys siitä, millaiset arvot maassamme tällä hetkellä on. On kuitenkin erikoista, ettei samassa yhteydessä ole puhuttu lainkaan siitä hoivasta, jota annetaan kotona omaishoitajien turvin.

– Omaishoitajat tekevät hoitajamitoituksella 1,0 työtä ympäri vuorokauden. Hoito ja hoiva on edullisempaa kuin missään, inhimillisyydestä puhumattakaan, kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen kirjoittaa.

Edullista hoitoa laitokseen verrattuna

Omaishoitolain alimman hoitopalkkion osalta tuntipalkkioksi tulee 0,5 euroa ja ylimmän hoitopalkkion osalta noin yksi euro per tunti.

– Melko edullista hoitoa verrattuna ympärivuorokautiseen asumiseen, saati laitoshoitoon. Ja hoitajamitoitus on aina kunnossa; vähintään yksi hoitaja hoidettavaa kohden. Vapaapäiviä on kuukaudessa 2-3 ja ne pidetään, jos voidaan – maksamalla siitä tietenkin erikseen.

– Ei siis ole kunnan eikä omaishoitajien kannalta kovin järkevää politiikkaa säästää omaishoidon kustannuksista ”tarkistamalla kriteerejä” useimmiten kiristävään suuntaan.

”Ikääntyvät” kunnat säästävät

Rantasen mielestä omaishoitoon tulisi panostaa huomattavasti enemmän, varsinkin kunnissa, joissa ikääntyvä väestö lisääntyy.

– Verrattuna mihin tahansa muuhun hoivapalveluun kustannustehokkuus on täysin omaa luokkaansa. Kaiken laskuopin mukaan tähän voitaisiin panostaa vielä enemmän, jos sillä vältetään tällä hetkellä huonolaatuista voittoa tavoittelevaa hoivapalveluiden tarvetta.

Omaishoidon tuki verottomaksi

Perussuomalaiset ovat esittäneet omaishoidon tuen verottomuutta ja hoitopalkkioiden maksatuksen kriteerien höllentämistä osoituksena omaishoitajien arvostuksesta.

– Lisäksi esitämme, että intensiivistä hoitoa antavat omaiset saisivat nykyistä suurempaa tukea.

– Suuri epäkohta ja puute lainsäädännössä on saattohoidon antaminen kotona. Tällöin olisi järkevintä, jos saattohoitoa antavan omaisen työstä poisjäänti korvattaisiin reilusti. On epäinhimillistä, että ihminen elämänsä raskaimmassa tilanteessa saattohoitaen läheistään joutuu vielä taloudelliseen ahdinkoon. Näin ei saa olla, Rantanen painottaa.

SUOMEN UUTISET