Tällä viikolla vietetään omaishoitajien viikkoa. Perussuomalaisten Helsingin kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen toivoisi, että omaishoitajia muistettaisiin muutenkin kuin vaalipuheissa.

Itsekin omaishoitajana toimiva Rantanen huomauttaa, että omaishoitajat säästävät
yhteiskunnan varoja noin kolme miljardia euroa vuodessa.

– Omaishoitajat ovat jokaisen huulilla aina ennen vaaleja. Johonkin se omaishoitajan arvostus aina häviää vaalien välillä, kun pitäisi helpottaa omaishoitajan elämää suuntaamalla tähän yhteen kustannustehokkaimpaan ja inhimillisimpään hoitoon lisää rahaa.

Palkkiot laskevat, vapaapäiviä vähemmän

Ikäihmisten palvelut ja omaishoito ovat olleet Sipilän hallituksen kärkihankkeiden joukossa. Rantanen toteaa, ettei tämä ole näkynyt mitenkään omaishoitajan arjessa.

– Seminaarit, webinaarit, juhlaseminaarit, muutosagentit, videot ja työpajat, joita tämä kärkihanke tuottaa, ei auta piirun vertaa tavallista omaishoitajaa. Kiva kun virkamiehillä ja poliitikoilla riittää tapahtumia, mutta pitäisikö olla jotakin konkreettista eikä vain taas juhlapuheita? Rantanen kysyy blogissaan.

– Valitettavasti palautteena omaishoitajilta tulee yhä pieneneviä omaishoidon palkkioita ja väheneviä vapaapäiväoikeuksia. Omaishoitolain uudistuksen myötä kaikille taattiin kaksi vapaapäivää kuukaudessa, mutta käytännössä tämä laki on tiputtanut osalta omaishoitajilta kolme vapaapäivää kahteen vapaapäivään.

Rantasen mukaan tällainen kehitys voi pahimmillaan kasvattaa tarvetta ympärivuorokautiselle hoidolle, joka ei ole yhteiskunnan eikä hoidettavien etu.

Sairastaminen käy kalliiksi

Rantanen tarjoaisi työssäkäyville omaishoitajille oikeuden tilapäiseen hoitovapaaseen omaishoidettavan sairauden vuoksi.

– Tämä sama palkallinen neljän päivän vapaaoikeus on alle 10-12-vuotiaan lapsen kanssa. Jos halutaan tukea työssäkäynnin ja omaishoidon yhdistämistä, olisi tässä yksi ehdotus helpottamaan sitä. Nythän omaishoitaja joutuu jäämään palkattomalle vapaalle, mikä osaltaan voi aiheuttaa taloudellista ahdinkoa, jota ei pieni omaishoidon palkkio korvaa.

PS: Omaishoidon palkkio verottomaksi

Yksi omaishoitajien taloudellista ahdinkoa helpottava ehdotus löytyi perussuomalaisten varjobudjetista, jossa omaishoidon palkkiota esitettiin verottomaksi.

– Tämä helpottaisi suoraan omaishoitajien tilannetta. Voitaisiinko välillä puhua konkreettisista ehdotuksista omaishoitajien tukemiseksi juhlapuheiden fraasien ja latteuksien sijaan?

SUOMEN UUTISET