Pääministeri Antti Rinne lupasi vaalipuheissaan sadan euron korotuksen pienituloisille eläkeläisille. Lupaus on jo nyt petetty, koska summa tullaan antamaan pitkällä aikavälillä, pienissä erissä ja se on riippuvainen Suomen julkisen talouden kehityksestä.

– Rinteen vappusatasesta tuleekin todennäköisesti vapputorso. Suurin ongelma vapputorsossa ei kuitenkaan ole alkuperäisen vappusatasen pilkkominen pieniin osiin ja Suomen julkiseen talouteen ehdollistettuna. Rinteen suurin eläkesumutus piilee pienituloisten eläkeläisten eläkkeenkorotuksen vaikutuksesta asumistukiin, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen.

Sama kohtelu kaikille vähävaraisille

Pääministeri Antti Rinne lupasi eduskunnan täysistunnossa, että vuoden 2020 alussa tullaan nostamaan enintään noin 1 000 euroa kuukaudessa eläkettä saavien eläkkeitä nettona 50 eurolla kuukaudessa.

– Rinne sanoi, että tämä korotus ei vie eläkeläisiltä mitään. Ottiko Rinne lausunnollaan huomioon myös muut alle köyhyysrajan elävät ihmiset?

– Suomalaisten sosiaalietuuksien saajien yhdenvertaisuuden kannalta sama kohtelu on saatava myös muille vähävaraisille henkilöille. Vai vaatiiko siis Rinteen eläkelupaus lakimuutoksen, siten että kaikki pienituloiset saavat saman kohtelun? Mäkynen kysyy.

Asumistukea saavat nuolevat näppejään

Mäkynen käyttää esimerkkiä: jos köyhä yksinhuoltajaisä saa jostain 50 euroa lisää nettotuloja, niin Kela ottaa tämän tulona pois tuen määrästä.

– Se on ainakin selvää, että Rinteen vapputorsolla on työllistävä vaikutus Kelan virkamiehiin.

– Totuus on se, että asumistukien määrä riippuu tulojen määrästä. Siten eläkkeiden korotus voi vaikuttaa tai tulee vaikuttamaan asumistukeen. Eli ne pienituloiset eläkeläiset, jotka ovat joutuneet asumistuen piiriin jäävät nuolemaan näppejään. Rinne antaa heille toisella kädellä ja toisella ottaa pois.

Sdp:n lupaukset pelkkää äänten kalastelua

Mäkynen kysyy, onko sdp:llä todellisuudessa aikomus hoitaa eläkeläisten asioita kuntoon, vai kalasteltiinko vaalilupauksilla vain ääniä, joilla turvattiin Rinteen ja muiden tovereiden hillotolpat.

– Ehkä nyt alkavat unisimmatkin heräämään siihen, että sdp vedätti eduskuntavaaleissa eläkeläisiä todella halpamaisella eläkepopulismilla.

SUOMEN UUTISET