Jussi Halla-ahon mielestä vastuuton eläkepopulismi olisi syytä lopettaa. – Katse pitäisi sen sijaan kiinnittää juuri niihin eläkeläisiin, jotka todella joutuvat miettimään sitä, ostavatko he ruokaa vai lääkkeitä, Halla-aho sanoo.

Puheenjohtajan kyselytunnilla Jussi Halla-aholta kysyttiin myös seuraavien eduskuntavaalien puheenaiheista sekä tulevaisuuden hallituskuvioista.

Voitko arvioida joitakin seuraavien eduskuntavaalien ydinteemoja?

– Perussuomalaisten osalta me tiedämme, mitä asioita omat äänestäjämme priorisoivat: suomalainen työ ja suomalaisen yrittämisen edellytykset, Eurooppa-politiikka sekä kansalliseen suvereniteettiin liittyvät kysymykset ja maahanmuuttopolitiikka. Nämä teemat ja niihin liittyvät esimerkiksi sote-sektorin ongelmat, eläkeasiat ja työmarkkina-asiat ovat perussuomalaisten kärkiteemoja myös seuraavissa vaaleissa.

Hän ihmettelee, kuinka perussuomalaisia usein arvostellaan siitä, että puolue puhuu ”vääristä asioista.”

– Esimerkiksi niin, että pitäisi puhua vähemmän maahanmuutosta ja enemmän tavallista ihmistä koskettavista teemoista, kuten terveydenhuollosta, koulusta, eläkkeistä ja asumisesta. Jako on kuitenkin keinotekoinen: Huono maahanmuuttopolitiikka ei synnytä ongelmia muilla sektoreilla, mutta se pahentaa niitä ja kuormittaa julkista taloutta. Huono maahanmuuttopolitiikka vahingoittaa julkisen vallan kykyä tuottaa niitä hyviä asioita joita kaikki arvostavat suomalaisessa yhteiskunnassa.

Muut puolueet pelkäävät vähemmistön närkästymistä

Halla-ahon mielestä perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut puolueet teeskentelevät äänestäjilleen, että kansainvaellus ja maahanmuutto eivät olisi merkittäviä teemoja vaaleissa.

– Ne ovat kuitenkin olleet aivan ratkaisevia teemoja esimerkiksi Saksan ja Itävallan vaaleissa. Ne tulevat olemaan sitä myös Ruotsissa ensi syksyn valtiopäivävaaleissa. On huolestuttavaa, että tämä teema tuntuu olevan muille puolueille liian vaikea. Ne pelkäävät liberaalin ja äänekkään vähemmistön närkästymistä. Tämä on Suomen kannalta huono asia, ja perussuomalaisten velvollisuus on pitää sitäkin teemaa esillä.

Demarit unohtavat lupauksensa vaalien jälkeen

Halla-aho arvelee, että eduskuntavaalien alla kaikki puolueet puhuvat hieman eri asioista: esimerkiksi sosialidemokraatit ovat selkeästi lähteneet kalastelemaan eläkeläisten ääniä.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne lupasi äskettäin satasen lisää alle 1 400 euron eläkkeisiin, mitä mieltä olet tällaisesta eläkeläispopulismista?

– On valitettavaa, että tämä kysymys herää vaalien alla. Katse pitäisi kuitenkin nyt kiinnittää juuri niihin eläkeläisiin, jotka todella joutuvat miettimään sitä, että ostavatko he ruokaa vai lääkkeitä. Tässä maassa on oikeasti ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen erittäin pienellä rahalla, tyypillisesti he ovat kansaneläkkeellä olevia naisia. Ei pidä luoda kuvaa, että kaikki eläkeläiset kokonaisuutena olisivat erityisen pahoinvoiva ryhmä. Tämän vuoksi pitäisi lopettaa eläkepopulismi, jossa luvataan kaikille lisää. Jokainen tietää, ettei meillä ole rahaa tällaisiin ratkaisuihin.

– Olen itse verrannut näitä eläkeläispuheita nigerialaishuijaukseen, jossa kaikki tietävät, etteivät demarit tule korottamaan kenenkään eläkkeitä vaalien jälkeen, mutta tarjous on silti niin houkutteleva, että osa äänestäjistä saattaa silti siihen tarttua.

Jokaisen yhteistyökelpoisuus riippuu vaalituloksesta

Halla-aho ei ehdottomasti sulje mitään puoluetta pois mahdollista tulevaa hallitusyhteistyötä ajatellen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi aiemmin tällä viikolla, että perussuomalaisten tiukka maahanmuuttopolitiikka on este yhteiselle hallitustaipaleelle. Onko perussuomalaisilla joitain puolueita, joiden kanssa ei missään nimessä voida mennä hallitukseen?

– Oma näkemykseni on, että perussuomalaiset on asiapuolue, joka tekee yhteistyötä kenen tahansa kanssa silloin, kun se edistää meille tärkeitä kysymyksiä. Mielestäni sellaisia puolueita ei ole, joiden kanssa perussuomalaiset eivät voisi tehdä yhteistyötä.

– En pidä järkevänä, että aikuiset ihmiset ilmoittavat ennen vaaleja, kenen kanssa suostuvat tekemään yhteistyötä. Ymmärrämme kaikki, että jokaisen puolueen yhteistyökelpoisuus riippuu ennen kaikkea vaalituloksesta. Perussuomalaisten pitää pyrkiä tekemään niin hyvä vaalitulos että olemme jo senkin takia varteenotettava kumppani hallitusneuvotteluissa.

SUOMEN UUTISET