Ryhmänjohtaja Leena Meri kertasi Tuumaustunnilla torstain kyselytunnilla tapahtunutta hämmentävää sananvaihtoa. Asia koski perussuomalaisten vaihtoehtobudjettiinsa nostamaa suursäätiöiden ja varakkaiden yhdistysten verotusta.

– Vaihtoehtobudjetissamme on kohta, että suursäätiöt ja varakkaat yhdistykset joutuisivat jatkossa maksamaan pääomaveroa, mikäli pääomatulot ylittävät 100 000 euroa. Esimerkkinä oli se, että VVO maksaa ammattiyhdistyksille miljoonia verottomina vuokratuloja, Leena Meri kertasi.

Asiaa on käsitelty mediassa paljon. Muun muassa Iltalehti kirjoitti 2017 maaliskuussa jättituloksen tehneestä VVO:sta, jonka osingoista huljahti valtava veroton summa ammattiyhdistyksille.

– Tein asiasta vuosi sitten kirjallisen kysymyksen. Tuolloin sanottiin, että asiaa selvitellään ja siihen palataan. Meillä on tähän asiaan ehdotus, mutta emme ole nähneet tästä juurikaan keskustelua. Eilen kyselytunnilla nostimme asian esille, mutta siihen ei tullut kunnollista vastausta, Meri kertoi.

Orpo kummallinen iva

Kun Meri kysyi asiasta torstaina Eduskunnassa, hän sai Petteri Orpolta vastaukseksi karkeaa ivaa siitä, että aina on mennyt perussuomalaisten veneveron kanssa.

Orpo kommentoi: ”Meillä on hallitusohjelman mukaisesti valtava määrä verohankkeita, verouudistuksia, lainsäädäntöhankkeita. Muun muassa täällä on Valmis-laki, joka on valtava veropaketti. Sen lisäksi me olemme joutuneet käyttämään aikaa muun muassa perussuomalaisten keksimään veneveroon, joka sitten upposikin Airistoon.”

Moitteet olivat varsin outoja, koska veneveron idea on kansanedustaja Martti Mölsän (sin.) ja sitä on puskenut eteenpäin erityisen voimakkaasti Orpon hallitustoveri Timo Soini (sin.).

Orpo jatkoi: ”Palaamme siihen, kun me saamme selvityksen valmiiksi. Mutta se ei ole ollut prioriteettilistalla kieltämättä ihan kärkipaikoilla.”

Leena Meren mukaan Orpon kommentti osoittaa, että silloin kun ei ole vastauksia, niin heitetään viisasteleva vastaus.

– Sanotaan, ettei ole aikaa. Jos halutaan ottaa huomioon se, mitä eduskuntaryhmät tuovat ideoina, niin tässä olisi esimerkiksi yksi idea rahan keräämiseen. Varmaankaan kukaan ei kokisi tätä epäoikeudenmukaisena, Meri pohdiskeli tuumaustunnilla.

SUOMEN UUTISET