Eduskuntaryhmän johtaja Leena Meri avasi Tuumaustunnilla vakuutuslääkäriongelmaa. Perussuomalaiset nostivat kesällä yhdeksi kärkihankkeekseen vakuutuslääkäreiden mielivaltaisiin korvauspäätöksiin puuttumisen.

– Suomessa pitkään ollut ongelma, joka koskee tapaturmissa olleita ihmisiä, jotka vuosikausia taistelevat vakuutusyhtiöiden ja vakuutusoikeuden kanssa. Tuntuu siltä, että vaikka näillä ihmisillä olisi kuinka paljon omien hoitavien lääkäreiden lausuntoja, niin siitä huolimatta heidän asiansa ei koskaan etene ja viime kädessä vakuutusoikeudessa todetaan, että ei ole perustetta eläkkeelle tai korvauksille. Asiat jäävät silleen ja ihminen jää tyhjän päälle, Meri alusti.

Meri kertoi, että Perussuomalaisiin ollaan tässä asiassa oltu paljon yhteydessä.

– Päätimme tehdä asiasta lakialoitteen. Kutsumme sitä työnimellä Lex Ronkainen kansanedustaja Jari Ronkaisen mukaan. Hän on ollut toiminut asiassa aktiivisesti.

– Me ehdotamme ratkaisuksi niinsanottua käännettyä todistustaakkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vakuutusyhtiön lääkäri katsoo, ettei ole korvausperustetta, niin hänen pitäisi pystyä osoittamaan hoitavien lääkäreiden lausunnot olennaisilta osiltaan virheellisiksi. Ei riittäisi pelkkä toteamus, että asiasta ei ole näyttöä.

– Lisäksi edellytämme, että kaikki lääkärilausunnot kirjoitetaan aina kunnian ja omantunnon kautta. Tällä hetkellä tilanne on se, ettei lausuntoja tarvitse vakuuttaa oikeiksi. Tämä lisäisi luotettavuutta. Tuomioistuimissa lääkärilausunnot tulisi aina vakuuttaa kunnian ja omantunnon kautta, jotta ne kelpaisivat todisteeksi.

Ronkaisen lakiesityksen allekirjoitti 57 kansanedustajaa. Olimme tästä ilahtuneita, vaikka olisimme toivoneet sataa.

Ihmetytti kun huomasimme, että kokoomus oli tehnyt oman lakialoitteen, jossa heillä on asiaa käsitelty suppeammin. Heillä esimerkiksi ei ole ratkaisua käännettyyn todistustaakkaan. Olisimme tietenkin toivoneet, että he olisivat olleet mukana tässä meidän aloitteessamme.

– Eikö tätä voisi yhdessä tehdä ja toteuttaa, Meri kysyy.

Tuumaustunnin videotallenne. Leena Meren osuus alkaa kohdasta 23 min.

SUOMEN UUTISET