Vakuutuslääkäreitä koskeva kansalaisaloite sai keskiviikkona iltapäivällä vaaditut 50 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on sisällöltään samansuuntainen kuin kansanedustaja Jari Ronkaisen viime vuoden marraskuussa jättämä lakialoite, niin kutsuttu ”Lex Ronkainen”.

Niin kansalaisaloitteessa kuin Jari Ronkaisen lakialoitteessakin vaaditaan poistettavaksi vakuutus- ja eläkelaitosten lääkärien mielivaltaista oikeutta kumota potilasta hoitavien lääkärien lausuntoja edes potilasta näkemättä. Tämä epäkohta on kalvanut kansalaisten ja perussuomalaisten oikeustajua jo pitkään.

– Kansalaisaloite on valtava voimannäyttö suomalaisilta ja osoitus siitä, että vääryys halutaan korjata. Ei voi olla kuin tyytyväinen aloitteen etenemisestä eduskunnan käsittelyyn, kun itse olen toiminut eräänlaisena äänitorvena asian tiimoilta, Ronkainen toteaa.

Asia kaivanut mieltä jo pitkään

Kansalaisaloite pureutuu samaan ongelmaan kuin perussuomalaisten lakialoite, eli vakuutuslääkärien mielivaltaan. On käsittämätöntä, että vakuutuslääkäri voi evätä potilaan oikeuden korvauksiin, kuntoutukseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen vastoin hoitavan lääkärin diagnoosia ja potilasta näkemättä.

– Itse olen ollut tätä lakia vastaan jo kauan ennen kuin edes lähdin politiikkaan. Laki muuttui vuonna 2004, ja muistan jo vuonna 2005-2006 puhuneeni asiasta työpaikan kahvitunneilla, että eihän tämän näin pitäisi mennä. Valtakunnan tasolla olen kamppaillut tämän epäkohdan parissa siitä lähtien kun vuonna 2015 tulin valituksi eduskuntaan, Ronkainen muistelee.

Saara Auvisen tapaus oli viimeinen niitti

Lain epäoikeudenmukaisuus oli häirinnyt Ronkaista pitkään, ja asia palasi mieleen aina kun julkisuuteen vähän väliä nousi ikäviä esimerkkitapauksia vakuutuslääkärien mielivallan uhreiksi joutuneista kansalaisista, usein rakennusalan ihmisistä tai urheilijoista. Viimeinen sytyke oli pari vuotta sitten julkisuuteen noussut Saara Auvisen tapaus.

– Saara oli nuori hevosalan yrittäjä, joka putosi hevosen selästä ja vammautui vaikeasti, mutta ei saanut oikea-aikaista kuntoutusta vakuutusyhtiön lääkärin kiistettyä diagnoosit. Oli ikävä nähdä, että nuori ihminen, joka selvästi olisi halunnut päästä takaisin työelämään jäänee nyt pysyvästi työkyvyttömäksi vakuutuslääkärin mielivallan takia. Se oli minulle viimeinen niitti, että tähän asiaan on nyt puututtava ja rajulla kädellä, Ronkainen sanoo.

Kaikista puolueista löytynee tahtoa asioiden muuttamiseksi

Saara käy edelleen omaa taisteluaan vakuutusyhtiötä vastaan, eikä hänen tilanteensa ole millään lailla parantunut. Auvisen lisäksi Ronkaisen pöydällä on muitakin surullisia tapauksia, joissa ihmisten oikeus korvauksiin tai kuntoutukseen on mielivaltaisesti evätty, tai sitten heitä on roikotettu löysässä hirressä jopa kymmenen vuotta muka työkykyisenä. Kaikki he ovat joutuneet ottamaan käyttöön koko keinovalikoimansa miettiessään, miten saisi oikeuden omalta kohdaltaan toteutumaan.

– Kansalaisaloitteen eteneminen eduskunnan käsittelyyn on siinä mielessä mielenkiintoista, että omaa lakialoitettani ei vielä ole ehditty käsittelemään. Kun pöydällä lepää vielä muitakin samaa aihetta koskevia aloitteita, on kiinnostavaa nähdä, käsitelläänkö ne käsi kädessä.

– Minulla on sellainen tuntuma, että kaikista puolueista löytyy halukkuutta asian muuttamiseksi, vain keinoista on jonkin verran erimielisyyksiä. Sen vuoksi uskon, että juuri tämä kansalaisaloite voisi olla se sytyke, jonka avulla tämän prosessin saisi vietyä vauhdilla eteenpäin, Ronkainen arvelee.

MIKA MÄNNISTÖ