Yli 30 000 suomalaista on allekirjoittanut vakuutuslääkärien toimintaan puuttuvan kansalaisaloitteen. Mikäli aloite kerää yli 50 000 allekirjoitusta, se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi.

Allekirjoittajien määrä pompahti helmikuun lopulla lyhyessä ajassa yli kymmenellä tuhannella. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Mtv3.

Kansalaisaloitteen tarkoitus on poistaa vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja. Aloitteen perusteluissa vakuutuslääkäreiden nykyistä oikeutta kuvataan mielivaltaiseksi.

Vakuutusyhtiön ja sen käyttämien asiantuntijalääkäreiden mahdollisuus kiistää hoitavan lääkärin diagnoosi potilasta näkemättä on jo pitkään haastanut laajasti kansalaisten oikeustajua. Perussuomalaiset ovat jo pitkään puhuneet sen puolesta, että käytäntöihin saataisiin muutos.

Viime marraskuussa kansanedustaja Jari Ronkainen esitti lakialoitteessaan totuusvelvoitetta vakuutuslääkäreille ja käänteistä todistustaakkaa vakuutusyhtiöille.

– On käsittämätöntä, että vakuutuslääkäri, joka ei ole koskaan edes tavannut potilasta, voi kävellä näin räikeästi hoitavien lääkärien lausuntojen yli. Tähän on tultava muutos, Ronkainen totesi tuolloin Suomen Uutisille.

– Selvitysten mukaan tämä asia koskettaa suoraan tai välillisesti laajaa joukkoa kansalaisista, jopa puolta miljoonaa suomalaista. On äärimmäisen tärkeää, että saisimme nykyjärjestelmän muutettua oikeudenmukaisemmaksi, Ronkainen jatkoi.

SUOMEN UUTISET